Valle di Templi

Ett måste när man besöker Sicilien är att göra ett besök i Tempeldalen i Agrigento på sydkusten. Från Licata har vi en knapp timmes bilfärd till detta fascinerande ställe.

vi har varit här tidigare, men det är alltid något nytt man upptäcker. Första besöket var i oktober och naturen var fortfarande sönderbränd efter sommarens värme. I januari var nästa besök, betydligt svalare och behagligare att ströva omkring och våren började vakna. Vi såg de första mandelblommorna och fåglarna började kvittra så smått. Italienarna som störvade omkring var klädda i ordentliga vinterkläder, dunjackor och varma stövlar. Medan vi gick omkring i en tjock tröja och en scarf och gympadojjor. Vi tittade lika förvånat på italienarna som de tittade förfärat på oss.

Idag när vi besökte tillsammans med M&M lös solen visserligen med sin frånvaro men det gjorde inte så mycket.
Fåglarna kvittrade och mandelblommorna hade förvandlats till ämnen till mandlar, det är fortfarande ett tag kvar innan de är mogna. Mimosan blommar för fullt och jag fick lära mig att mimosan inte är en buske utan träd!

Vi gick även förbi några marmorstatyer, som visserligen stod där även förra gången men nu tog jag mig tid att titta ordentligt. Vilket fantastiskt arbete man gjort med marmorn för ca 2500 år sedan. Varje veck i togan är noga återbildad. Handen som fortfarande finns kvar på den ena statyn är så noga utmejslad att du ser senor och blodkärl och en ring modellen hade på fingret. Statyerna är huvudlösa och det ser ut som, tycker jag, att de gjort kropparna så att man skulle kunna sätta dit vilket huvud som helst.

En fika är ett måste och man hittar alltid spännande saker. Denna gång en baguett med pommes frites!! Tjejen bakom disken såg mitt diskreta försök att ta ett kort, skrattade och sa “fotografera dessa oxå” det är …. men där försvann min italienska. Jag tror att det någon form av potatis men inte pommes. Nej jag valde en med kokt skinka och ost. Ja, jag vet att jag är lite konventionell. Ibland.

IMG_5322IMG_5323

Det var nog sista besöket för oss här i Tempeldalen men vi rekommenderar alla som besöker Sicilien att även besöka Tempeldalen. Det är värt att hyra en bil och köra till Agrigento.

 

IMG_5315 IMG_5319

IMG_5317IMG_5320

 

 

 

IN ENGLISH

 

A must when visiting Sicily is a visit to the Valley of the Temples in Agrigento on the south coast. From Licata, we have an hour drive to this fascinating place.

We’ve been here before, but there is always something new to discover. The first visit was in October, and nature was still barren after the summer’s heat. In January, our next visit, much cooler and more pleasant to roam and spring started to wake up. We saw the first almond flowers and the birds had began to chirp. The Italians who strolled around were wearing proper winter clothes, down jackets, and warm boots. While we were walking around in a thick sweater and a scarf and sneakers. We looked equally surprised at the Italians as they looked confused at us.

Today when we visited along with M & M the sun was not present, but it did not matter much.
The birds chirped and the almond flowers had turned into son-become-almonds, it is still a while to go before they are ripe. Mimosa in full bloom and I was taught that the mimosa is a bush not a tree!

We also walked past some marble statues, which was there even last time but now I took the time to look properly at them. What a fantastic job that was done with marble about 2500 years ago. Each folds of the toga is carefully presented. The hand that still remains on one of the statue is carved so carefully that you can see the tendons and blood vessels and a ring the model had on his finger. The statues are headless, and it looks like, I think, that they made the bodies so that they could attach any head the liked on the body. Some sort of old fashion Photoshop  Ler

We stopped for a coffee and something to eat. and you always find exiting things. This time a sandwich with french fries!
I tried to be discrete taking the photo but the girl behind the counter saw me and said “Ohh you must take a photo of this as well.”, and presented a sandwich with some kind of potatoes, but not french frieds. My Italian wasn’t good enough to understand all she said. No, I did not order any of these. I ordered a panini with cooked ham and cheese. Yes Í know I am a bit boring sometimes.

 

IMG_5322IMG_5323

 

It was probably the last visit for us here in the Valley of the Temples but we would recommend anyone visiting Sicily to also visit the Valley of the Temples. It’s worth hiring a car and drive to Agrigento.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s