Båten

S/Y LADY ANNILA

Är en Amel Super Maramu. Hon är byggd 1998 på Amels varv i La Rochelle, Frankrike.

Amel har byggt många olika modeller bl a Super Maramu och Super Mararmu 2000. De byggdes och levererades mellan 1991 och 2004. Det är inte speciellt mycket som skiljer dem åt, de har samma skrov och rigg, men SM2000 har fått ett uppgraderat el-system och centrala vattenpumpar samt lite upppfräschad design.

Vad som är siginfikant för Amels båtar är att de är byggda för att seglas av 2 personer. Allt, nästan, du behöver vid seglingen kan du sköta från sittbrunnen. Fast det är klart, att sätta mesanstagseglet eller balloonern så måste man upp på däck. Likaså om man skall flytta skotpunkten på mesanbommen så måste man upp på akterdäck. Men annars sköts allt från sittbrunnen.Tanken är att vid segling över flera dygn med 2 mans besättning, skall en man klara av att hantera båten vad gäller segelsättning mm, utan att behöva störa den som gått av sin vakt. Alla segel sköts från sittbrunnen och ingen behöver således inte upp på däck.

Att båten är byggd för att seglas av 2 personer innebär i praktiken att du enkelt seglar den ensam. På långa distanser måste ju någon sova någongång.

Henri Amel, varvets grundare, seglade själv över Atlanten flera gånger och visste vad som krävdes av en oceangående båt. Han krävde dessutom att både tekniker och säljpersonal skulle segla båten 2-3 veckor varje år, för att lära sig hur båtarna fungerade i verkligheten. 

 TEKNISK DATA

L.O.A.

 

15.97 m  (53 fot)
L.W.L 12,6 m
Bredd 4,6 m
Djupgående 2,15
Högsta höjd 21 m
Deplacement, lastad ca 17 ton
Ballast 5,5 ton
Motor, Volvo Penta Turbo Diesel 80 hk
Bränsletank 600 liter
Vattentank 1000 liter