Lyxmat?  –  Luxury food?

Lax, som man i Sverige äter på längden och tvären och idag är vardagsmat, är ute i södra Europa och Karibien rena lyxmaten. Svårt nästan hopplöst att få tag på. När man ser en hel lax, så att man kan få en laxsida då är lyckan total. Fast de säljer inte en filead lax utan man får köpa en stor bit av laxen och filea själv. Men det gör man så gärna.Häromdagen var en sådan lyckosam dag. Fick tag på rumpbiten av en stor lax. Hem och fileade och gravade. Torkad dill går utmärkt att använda.

Nu är jag ju inte så skicklig i att filea, så det blev ganska mycket kött kvar på benet. Det skrapade jag av och stoppade in i kylen. För att ha till lunch dagen efter. Det blev Lax Carbonara

Koka pasta

Fin hacka en lök, och en chilifrukt. Stek lätt i lite smör, det ska inte ta färg. Skär en tomat i små bitar, men tag bort fröna. Häll på 2-3 dl grädde låt koka en stund. Häll ner ca 1 dl parmesan. Tillsätt laxen som du har skurit i små bitar. Låt bli kokt i den varma såsen, dvs den behöver inte koka mer.

Servera med nykokt pasta och lite grönt.

IN ENGLISH

Salmon, that we in Sweden eats lengthwise and crosswise and today is a everyday dish, here in southern Europe and the Caribbean salmon is real lucury food. Difficult almost hopeless to obtain. When you see a whole salmon, so that you can get a salmon side happiness is total. Though they do not sell a filleted salmon, you have to buy a large piece of salmon and fillet itself. But that is something you  happily do.The other day was such a day. Got hold of  a big piece of salmon. Home and filleted and marinated.

Now I’m not so skilled at filleting, so there was quite a lot of meat left on the bone. I scraped it off and put into the fridge. In order to have for lunch the following day.

It became a Salmon Carbonara

boil pasta

Fine chop an onion and chilli. Fry lightly in a little butter, it should not be brown. Cut a tomato into small pieces, but remove the seeds. Pour 2-3 dl heavy cream in a pot and boil for 5-10 min. Add about 1 cup Parmesan. Add the salmon that has been cut into small pieces. Let be cooked in the hot sauce, ie, the sauce does not have to boil any more.

Serve with freshly cooked pasta and some veggies

3 kommentarer

  1. Håller med om att det var svårare och dyrare att köpa lax nere i Europa. Däremot extremt billigt med tonfisk om man jämför med Sverige! Här är ju tonfisk otroligt dyrt! Under vår resa köpte vi en hel del tonfisk. Men bara för att tillaga själva, på restaurang förstör de den gärna genom att steka den till en torr skosula… 😉

  2. Den absolut godaste tonfisken är den vi dragit upp själva! Grillar den och serveras med en grönsallad! Mums! Eller torkad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s