Midsommar–Midsummer

Till Midsommar så var vi inbjudna till restaurant Rouxinol i Monchique. Dvs uppe i bergen. Det tar ca 30 minuter att köra dit så vi bestämde oss för att lämna tidigt och göra lite sightseeing i området oxå.

Monchique är bergskedjan som ligger strax norr om Portimão och naturen här är underbart vacker. Själva byn Monchique är inte speciellt stor. Men de har ett torg och en stor utomhus bassäng som är vackert inramad av härligt lummiga träd. På torget sitter “di gamle” o språkar och bänkarna har man gjort som små sittgrupper, en lång bänk och på var sida om den, vända lite snett mot bänken är det “fåtöljer” klicka på torgbilden så ser man det.

DSC_0088 DSC_0091

En lokal specialitet här är Medronho, ett slags snaps som görs av smultronbuskens bär. Har absolut ingenting med våra smultron att göra utan är ett träd. Här kan du läsa och se vad det är. Men om man inte gillar Grappa eller grekisk Raki ska man inte köpa en flaska utan att smaka först.

DSC_0089

Efter en fika i den lilla byn åkte vi vidare upp till Algarves högsta bergstopp Foia 902 möh. Vilken utsikt! Och vad irriterad jag är att jag inte har ett objektiv till kameran som fixar sådana här vyer. Men ni får ta det som det är.

DSC_0094[4]

……

Plöstligt kommer det en polisbil och stannar till, de två poliserna kliver ur bilen och går bort mot en folksamling en bit  bort. Jag blir nyfiken och går dit jag med. Det visar sig att det är en naturlig källa som springer fram ur en klippa och folksamlingen fyller på sina vattendunkar och poliserna ville ha en slurk ur källan. Strax bredvid källen sitter en liten, vacker, handskriven kakelplatta

DSC_0097 DSC_0096

Det står ungefär:  “Vatten är liv. Den förtrollade plats behandla dem med kärlek all din kärlek”. Min protugiska är inte särskilt bra så jag får lita på Google Översätt.

 

Nu börjar det bli dags att åka till midsommarfesten som Stenfan och Lisa arrangerar på sin restaurang Rouxinol. Restaurangen är en gammal jaktstuga och låg från början väldigt isolerat, men så byggdes vägen upp till Monchique och Calda Monchique, en liten by byggd runt en annan vattenkälla, och som nu består av en massa SPA hotell. Naturen runt omkring är underbart vacker.

DSC_0113 IMG_3044 IMG_3050

 

Vilken buffé de dukar upp, lax på längden o tvären, nypotatis, sill, köttbullar.

DSC_0120DSC_0121

Snapsen hålls kall med hjälp av blomsteris. Dvs de har frusit in blommor i isen. Jätte läckert.

DSC_0123

Efterrätten består dels av färsk frukt i den här underbart skurna vattenmelonen och sedan en tårta som inte går av för hackor.

 

   DSC_0126 DSC_0129

 

En härlig kväll med mycket skratt och sång. Fast jag undrar var alla svenskar var. Betydligt fler norrmän och engelsmän än svenskar.

 

Tack Lisa och Stefan för att ni håller traditionen vid liv och för att arbete ni lagt ner!

 

IN ENGLISH

 

On Midsummer eve we were invited to Monchique for a party and we decided to make some sightseeing before we went to it. So we went all the way up to the village of Monchique, the town that have given the mountain its name, or if it is the other way around. A lovely little village that is climbing on the hillside, has a nice square with very nice benches and a big swimming pool area nicely squeezed in between the trees.

DSC_0088 DSC_0091

They also produce the local liquor Medronho that is made from the Strawberry bush. If you like Grappa or the Greek Raki then you will love this, otherwise be care full. Don’t buy a whole bottle before you have tasted it.

DSC_0089

We also took a trip up to the highest mountain in Algarve. Foia, with an elevation of 902 m (2959 feet) My God what a view. Oh how I wished I had a better lens to my camera for photos like this. Hope you can see anyhow.

DSC_0094

There is also a well, where people collected water. Two police men came by, stopped and took a sip.

DSC_0097 DSC_0096

My Portuguese is not very god, but it says something like “Water is life, The charming place treat them affection with all your love”

 

Midsummer, an tradition since the era of Vikings but I don’t think that we celebrate the sun the same way as the Vikings did. Now a days we have a Midsummer Pole. A pole that is dressed with leafs and flowers and then we have some nice, silly traditional dancing around the pole.  The dancing is accompanied with singing. The dance are moves that shows what the song is about and it is very traditional. Hard to describe.

There usually are some competions involved as well. Sack jumping, egg running (put a spoon in your mouth, place an egg (or potato) on the spoon and run a specified distance without dropping the egg. Not as easy as it sounds). And of course the World Wide Known battle between two teams and a rope – Tug of War.

You bring a small picnic basket with coffee, softdrinks and maybe a midsummer strawberry cake. Lay your blanket out in the grass and enjoy the lovely weather and the nice atmosphere. Well that is how we want it to be, but often is is cold and rainy and you stay at home make a picnic on the floor in the living room instead.

Then it is time for the Midsummer Lunch. That is very similar to our Eastern and Christmas lunches. A lot of pickled herring, salmon, Swedish meat balls, cocktail sausages and the most important fresh potatoes. The ideal is to dig them, rinse and then directly into the pan an boil together with salt and dill. Eat them with a dollup of butter. Mmmmm that is so yummie. And to all of this you serve cold beers and some snaps. And no snaps without singing!

Later in the evening the BBQ is fired up and we have a proper BBQ meal, wine, beer and what ever you like.

This year we spent the Midsummer at Restaurant Rouxinol in Monchique. Very close to Calda Monchique (the Spa village). The restaurant is owned by a Swedish couple, Lisa and Stefan. So it was quite natural to spend midsummer eve at their place. We didn’t do the dancing and picnic part. Only the eating, drinking and singing part. It was a lovely evening and Lisa and Stefan served a very nice Midsummer Buffet. And the highlight of the evening was the Midsummer cake. Strawberries, raspberries, cream and meringue.That was the nicest Midsummer Cake for ages.

For some strange reason there were more Norwegians and Britts then Swedes. Never the less, the evening was lovely

DSC_0109 DSC_0113 IMG_3044 IMG_3050

There was a small Midsummer Pole, no flowers though. But the surroundings and the view are lovely from here.

And the food

DSC_0120 DSC_0121 DSC_0123 DSC_0126 DSC_0129

To keep the snaps cold, they had put flowers into the water before they froze it. Very decorative.

Thank you Stefan and Lisa for a lovely evening!

Annons

3 kommentarer

 1. Så härligt det ser ut!
  Min fråga är hur ni blev ”inbjudna” till restaurangen? Känner ni krögarna sen tidigare eller blir svenskar/skandinaver automatiskt bjudna dit 😉

 2. De skickar ut inbjudningar till alla på sin e-brevs nyhetslista. Nu var vi inte på den utan fick inbjudan via andra kompisar. Men vi har umgåtts med krögarparet vid ett par andra tillfällen, så vi var inte okända.

  Men det sociala livet utanför Sverige är dåycket mindre komplicerat. Otroligt lätt att få kontakt med andra svenskar o nordbor.

 3. Medronho hade jag tydligen gillat…. 😉
  Oj, vilken smarrig midsommar! Nästan mer midsommar är i Sverige.
  Härligt med källan. Dumt att chansa, lika bra att ta en slurk….!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s