Bilsafari Algarve österut – Algarve eastwards For english see below.

Så styrde vi kosan mot öster. Faro, Olhão, Tavira och så slutligen Sevilla i Spanien där vi vände och körde tillbaka.

DSC_0070  DSC_0065
Olhão och Faro ligger väldigt nära varandra.    Vy från lunchfiket i Olhão

Även åt det här hållet är det ett platt landskap, här odlas det apelsiner, oliver och vindruvor. Förvånansvärt få olivträd dock. Men det är kanske vanligare lite längre in i landet, för man producerar olivolja här med. –”Världens bästa!” fast det säger de ju allihopa, som pressar olivolja. Men vi som då åkt runt och provat från många länder och olika provinser kan då tillägga att olivoljan från östra sidan av Kreta ligger fortfarande i topp.

DSC_0071

Vi är i apelsin tider, och apelsinstånden längs vägarna är många. Men de är nog i kartell med varandra, för priserna är de samma överallt. Förvånansvärt dyra dessutom. 4 Euro för 3 kg dvs 1,33 Euro per kg, i mataffären eller på marknaden i Portimao betalar vi ca 0,90 cent kilot. Men då är det väl himla bra kvalité istället tänkte vi och köpte 6 kg (ca 15 st) men inte var de speciellt nyplockade. 5 st fick vi slänga efter någon dag då de möglat.

Vi gjorde avstickare ner till byarna som låg nere vid vattnet. Konstig att vi alltid dras till kusten och stränder…. Bl a Vilamoura. Vi körde omkring och såg nog ut som två fågelholkar i ansiktena. Allt var uppbyggt kring golf och turism. Inte någonting som en påminde om portugisiskt. Nattklubbar, barer och restauranger. Många butiker med turistkrimskrams och några få små supermarkets. Vi kunde inte annat än tycka synd om dem som kommer hit och tror att de upplever Portugal. För att komma till närmsta normala by måste man antingen åka buss eller köra bil, att promenera var låååååångt.

Tavira är en genuin portugisisk by som ligger strax öster om Vilamoura. Men där hade de släppt loss en skyltmakare som fått fullständigt fnatt. Vi följer skyltarna mot centrum. Lotsas igenom stan, ner mot stranden ut på en lång bro och när vi kör av bron visar Centrumskyltarna tillbaka igen. Vi drog en djup suck och körde ut ur stan istället och fortsatte mot Sevilla i Spanien. Men vi hittade iallafall ett litet torg med lite mysig hus.

DSC_0068

För ovanlighetens skull hade vi inte gjort vår hemläxa, dvs läst på om Sevilla vilket var mycket synd. Vi matade in “Centrum” i vår TomTom och blev lotsade till en kyrkogård och en massa gamla, otroligt pampiga mynidghetsbyggnader (tror vi att det var) alternativt var de ambassader. Tja, någon form av centrum var det ju men inte vad vi letade efter. Så vi försökte ta oss ut ur stan igen för att åka till IKEA. Hur vi lyckades vet vi inte riktigt men vi hamnade i den gamla delen av Sevilla och det var ju dit vi ville. Men då hittade vi ingen parkeringsplats istället, så det blev en snabb och ytterst begränsad bilseighseeing genom stadsdelen. Vi bestämde oss dock för att åka tillbaka, ta båten upp längs floden och ligga några dagar i marinan. För det här stället vill vi se mer av!

DSC_0081

IKEA med “svenska köttbullar” och en butik med sill, knäckebröd, kräftor (!) och julskinka (!) samt smågodis. Yes, den närmsta framtiden är nu “Sill-säkrad” och jag fick en påse med lördagsgodis. Det var till och med ganska trevligt att gå igenom varuhuset och titta på prylar, har ju inte gjort det på några år. Mycket kul grejor och jag hittade en flaska till vår mjölk. Visserligen i glas men den håller så länge den håller.

DSC_0143

Fortsättning följer………

Time to start the journey towards the east area of Algarve; Faro, Olhão, Tavira and finaly Sevilla in Spain where we turned around and drove back.

DSC_0070  DSC_0065
It is not far between Olhão and Faro.         View from our lunch bar in Olhão

Even here the landscape is very flat. They grow oranges, olives and grapes. Amazingly few olive trees, maybe it is more further inland. They do produce olive oil “The Best in the World” the say, but that is the statement from everyone that produce olive oil. But after travelled around the MED. and tried olive oil from many various countries and provinces still think that the one from north East Crete, Greece is the best.

DSC_0071

It is season for oranges and other citrus fruits. Along the roads there are many stalls selling oranges. But we think they have some sort of co-operation because the price is the same in all stalls. And amazingly more expensive than in the Supermarkets. We bought oranges from a stall 4 Euros for 3 kg (6 lbs) about 1,33 Euro for 1 kg, in the Supermarket we pay about 0.90 Euro a kilo. OK, lets accept the higher price, those oranges much be newly picked and have better quality and bought 6 kg (12 lbs) about 15 oranges. After a couple of days we have to through 5 away because they have gone bad. So we felt a bit cheated.

We made a couple of de-tours to the villages by the sea. Strange that we always try to go to the sea and marinas. One of the villages were Vilamoura, we drove around and made big eyes. Everything was built around the golf course and tourism. Not much that reminded of Portugal. Night clubs, bars and restaurants. Many shops selling tourist bling-bling and a few small supermarkets. We felt sorry for the people visiting this village and believe that they have been in Portugal. It is not easy to leave this place to something else, either. You have to have a car and drive some 20 km to the next village, or take the bus for like 30-45 minutes. Or take a very long walk.

Tavira is an other village close to the water. But almost no tourists at all. It is situated just east of Vilamoura. But there they have made some errors with the road signs. We followed the signs towards City Centre, is guided through the city out on a long bridge and when the we land on mainland after the bridge the signs told us to go back the same way again. We didn’t follow the signs, we found our own way out and found a nice little square with some genuine Portuguese houses.

DSC_0068

For once we hadn’t done any research before we went to Sevilla, which was a pity. We asked our TomTom (car GPS device) to guide us to the City Centre and we ended up in a big green area, not a park but sort of. With a lot of huge houses. not high only 3-4 stories. Probably some governmental houses or Embassies. Well it was some sort of Centre but not the one we were looking for. So we decided to leave the City Centre and drive back to IKEA, our main purpose with the visit. And suddenly we found our selves in the old part of the town. Lovely narrow streets with small restaurants and shops and flowers. We could not find any place to park the car so it became a quick and very limited car-sight seeing. But on the other hand, that made us decide to go back to Sevilla, with the boat and better prepared. ‘Cause we want to see more of this wonderful city.

DSC_0081

IKEA, I guess that you all are familiar with the big Swedish furniture ware house. With a restaurant where you can have Swedish dishes (or at least they try to make them) and with a food shop where you can buy Swedish delicates food, like hard bread (knacke brod), pickled herring, Cray fish cooked the Swedish way, Christmas ham (!) and Swedish liquorice and other type of candy. We were in heaven. The supply of pickled herring is restored on the boat now and I got a small bag with candy.  Yummy.
As a swede you are a bit fed up´with IKEA and its very purpose built store that takes you all over the place whether you want it or not. But now it was some time (2 years) since we visited an IKEA store so it was pretty nice to stroll around. And I found a bottle for our milk! Yes I know, it is not practically with a glass bottle on the boat. But it was nice….

DSC_0143

To be continued………

Annons

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s