Buss eller taxi eller privatbil eller?

När vi först kom hit till Karibien så fattade vi absolut ingenting av hur de kollektiva transporterna fungerade. Inga busshållplatser, inga bussar, inga bilar med TAXI på taket.

När vi kom till Tobago och jag behövde transport till stora staden så gick jag in i ett hus det stod Taxi på och bad om en skjuts. Chaffisen förklarade systemet och hur det fungerade och man var tvungen att titta på registreringsskylten. Första bokstaven anger vad det är för typ av verksamhet. T för Transport, P för Privat och H för hyrbil/taxi/buss. Smart tyckte jag. Då.
Men hallå! stå vid en gata och försök stoppa en taxi när du inte ser registreringsskylten förrän den nästan har kört förbi…..

När jag skulle åka tillbaka irrade jag omkring som en yr höna ett tag bland bilar, getter och andra höns och letade efter en taxistation eller nåt sånt och blev hänvisad till en stor öppen asfalterad plan med en massa filer. Där var taxiupphämtningsstället. Skyltat? näää varför då.
Det kom in en bil, jag frågade om han skulle åt mitt håll. Nix. Nästa bil, samma fråga samma svar. Efter ett tag var det lokalinvånare som förbarmade sig och sa, samtidig som han pekade att där, i den filen där stannar bilar som ska åt ditt håll. Jaha, det var ju smart. Men åter igen Skyltar?????

Oftast så åker vi sk. MaxiTaxi. Dvs Mini Van som, i Sverige skulle ta 8, här tar minst 12. Man ställer sig vid vägen, var som helst. Det kommer en MaxiTaxi den stannar, man hoppar in och när man skall av säger man bara till, eller trycker på en STOP-THAT-BUS knapp. Här i Trinidad är det billigt. En tur på ca 30 minuter kostar 6 SEK. Att bilarna ser ut som riktiga skrotbilar är något man får ha överseende med. Fast i bland undrar man om bilen kommer att hålla hela vägen. Åka Taxi samma sträcka kostar 240 SEK och bilarna är något bättre.

Marinor och ankarvikar ligger ofta lite avsides från affärer. Det har smarta lokala taxichaffisar kommit på och anordnar 2-3 gånger i veckan sk Shoppingbussar. Dvs de fyller en minivan med shoppingsugna seglare kör till en Supermarket eller shoppingcentra, släpper av oss och hämtar upp igen 1,5 timme senare. För en sådan tur och retur betalar man 50 SEK.
Till affären är ju inga problem, men därifrån. Seglare har en tendens att handla för minst en vecka i taget. Många kassar blir det. Men både kassar och seglare kommer tillbaka till marinan/ankarviken igen. Bilen är lastad till taket och man har mycket i knät. Men det är helt OK!

Det finns lite andra alternativ här i Trinidad; Taxi som ser ut som vanliga privata bilar kostar ca 15 kr och minivan taxin som man bokar och åker i ensamt majestät, 30 minuters resa ca 250 SEK. Eller så utnyttjar man Members Only Maxitaxi, Jesse James. Han anordnar shoppingturer till 3 olika supermarkets vid 3 olika tillfällen i veckan samt till fresh food marknaden och Biohuset. Han är även den som ser till att vi ser lite mer av Trinidad ordnar diverse trevliga utflykter. Bl a Taste of Trinidad som jag skrivit om här och här.

Eftersom det är vänstertrafik och helt annan trafikkultur så väljer vi att åka kollektivt istället för att hyra bil. Känns säkrare så på nåt sätt.

SAM_0063 SAM_0067

Interiör och exteriör

SAM_0066 

Kö med lediga taxibilar

maxitaxi in action

Maxitaxi in action utanför Coral Cove

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s