Mer Taste of Trinidad

Vi fortsatte ut mot den östra sidan av ön och kom fram till en lång strand. Nästan hela den östra sidan av ön är en lång lång strand. Atlantvågor ända från Afrikas kust rullar in här och det förklarar varför det är så obebott och tomt på stränderna. Klimatet är nog ganska tufft med mycket vind och allt emellanåt hårda vindar.

DSC_0045 DSC_0050

Vägen följer kusten och på andra sidan vägen är det en stor koksnötsplantage! Man får bara lov att plocka blommor här, de finns i ett sådant överflöd att det inte är något ekonomiskt i dem. Men att nalla en kokosnöt, en klase bananer eller något liknande är brottsligt och markägaren har rätt att skjuta den som nallar. Vi bestämde oss enhälligt för att det inte var värt den risken att leta efter en liten kokosnöt.

Efter ett tag så kom vi till ett område där de hade ställt upp palmblad i en lång rad längs vägen och mellan palmerna.

DSC_0075

Gissningarna var många och fantasirika att det var någon typ av vindskydd var vi alla överens om, men varför?
Jo, det odlades vattenmeloner på andra sidan, inte ens dem fick man nalla av. De flesta var skördade bara några få var kvar på marken där vi var.

DSC_0076

Men provsmaka och handla det fick vi göra.

DSC_0080DSC_0081

Vi köpte en av de “små” ljusgröna. Vikt ca 3 kg pris 13 SEK!!!

Ett antal rätter, frukter, bröd och drycker senare så körde vi förbi ett bladlöst träd med knalloranga blommor och något som hängde på grenarna. Det såg ut som om någon hade knutit fast tubsockor som man stoppat en sten i.

Träder heter Immortal och fåglarna som bygger sådana här konstiga bon heter bl a (finns några olika arter) Yellow Orial.

DSC_0030 DSC_0094

De här Immortal träden planterads för att skapa skugga åt Kakao och kaffebuskarna på den tiden som det var de stora produkterna på Trinidad. Idag är kaffe och kakao produktion ganska blygsam. Även om den Trinidianska kakaon lär vara den bästa i världen. Men det är å andra sidan kakaon på Grenada oxå och antagligen på andra ställen som man odlar kakao på oxå.

Kakaobönan är ganska stor, som en amerikansk fotboll ungefär och när man öppnar den så är den som en pumpa inuti. Dvs det är kärnorna man vill åt.

Vi fick köra över några berg för att komma hem och växtligheten var väldigt regnskogslik. Väldigt fascinerande. Vi hade lite bråttom för att komma ifrån de smala och krokiga vägarna innan det blev mörkt, se det blev bara ett stopp och det var strax efter skymningen. Jessie och en kille till gick ur bussen och var borta en bra stund. När de kom tillbaka var det med 2 kakaobönor och en påse med ChenBeni, en ört som påminner om koriander i smak och lukt, fast mycket mer.

DSC_0099

Man kan tugga på de färska kakao bönorna, men de var ganska beska och smakade inte så mycket choklad. De ska ju torkas först egentligen och det gör man i hus med platta tak som man kan dra öppna och stänga. Det regnar ju ganska ofta här och då drar man bara för taket igen och bönorna är skyddade.

Kl21.15 svängde bussen in på marinan och vi tackade för en helt underbar dag. 12 timmars ätande och åkande och med massor av info där jag bara kommer ihåg en bråkdel.

Kan bara rekommendera er att göra denna turen om ni kommer till Trinidad. Rekordet ligger på strax över 90 rätter, vi kom bara upp i 87! Slår ni oss och rekordet?

Annons

En kommentar

  1. Sådana rundturer är ju kul att göra med någon infödd som kan guida och förklara. Ni verkar ha det skönt i alla fall.
    Nu har våren kommit vi var vid vovvarnas grav idag och vårstädade i 14 ° värme. Hoppas det inte blir något bakslag, förra året var ju våren väldigt kall.
    Kram till er båda från oss båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s