Här i Chaguaramas finns det ett företag som heter Members Only Maxi Taxi Service vilket har specialiserat sig på transporter och seightseeing turer för oss ”Yachties”.
Härom dagen var vi och 8 andra seglare med på turen Taste of Trinidad. En runda runt i princip hela ön och där Jessie stannade på alla möjliga och omöjliga ställen och köpte “local produced food”. Dvs vi åt bara trinidiansk mat hela dagen, 87 olika rätter! Inga stora portioner, mer smakprov. Vissa var mycket goda andra inte riktigt lika goda.
T.ex tjejen som sålde inlagd frukt. Det är något som de gärna fåt behålla för sig själv. Skivade äpplen inlagda i vinäger med jalapeno och vitlök, Skivad och torkad papaya som lagts in i vinäger och en massa kryddor. Nä, där sa mina smaklökar stopp.
Vi började dagen med frukost som sig bör och då en mycket typisk frukost med sk. Dubbels, ett friterat bröd som fylls med en kikärtsröra och som man sedan smaksätter med olika såser. Kladdigt och supergott.
och om man inte förstår vad man fått att äta måste man peka och fråga
De flesta ställena vi stannade på och handlade mat var små ställen, antingen som här ett litet hus, eller som ovan en mobil vagn, eller bara ett stånd längs vägen.
Jessie berättade mycket om Trinidad och Tobagos historia, befolkning, politik, natur och nutid. Mycket intressant.
Bl a att Trinidad och Tobago har 1,5 miljoner invånare vara av ca 100.000 på Tobago. 40% utgörs av indiska ättlingar och resten är fördelat på afrikaner, kineser och andra. Att den indiska populationen är så stor berodde på att när de kom hit för att arbeta för ca 5 generationer sedan så hade varje familj 4-10 barn. Numera är de indiska familjerna mycket mindre, 1-3 barn. Medan afrikanerna som kom hit som slavar inte hade speciellt många barn och inte fick många heller. Var väl lite naturlig begränsning då de bodde åtskilda i pojk- och flickhus. Men som Jessie påpekade att om någon generation så är afrikanerna i majoritet då de idag har mycket stora barnskaror.
Trinidad och Tobago är ett av de få ställena där de olika religionerna samsas väldigt väl. T.ex har de en artificiell julgran som i toppen har symboler för Hinduismen, kristendomen och islam.
Vi kör på en glest befolkad väg, Jesse pratar och plötsligt tvärnitar han och ropar högt. “Han har det! Han ar det!”. Vi tittar lite förvånat på varandra och sedan ut genom fönstret. “Vem har vad?”. Vi står stilla vid ett litet fruktstånd där de har travat upp färska koksnötter, några Portugal, lite bananer osv. Inget speciellt vad vi kunde se.
Jesse är i extas. “He has Brazil nuts!” Vi förstår fortfarande ingenting. Vad är det?
En Brazil Nut är den nöten som innehåller det som vi kallar Paranötter! De växer på träd som kan bli uppemot 50 meter höga och när de är mogna så öppnas de av sig själva och efter ett tag så ramlar nötterna ut. Men man kan plocka de stora nötterna innan de är helt mogna och låta dem mogna på marken. På den första bilden så kan man ana mönstret av en ring. Det är där som det öppnar sig och den runda delen kan tas av som ett lock. Inuti finns Paranötterna. Man pillrar ut den ljusbruna nöten med den ljusa köttiga delen. Tuggar ur den ljusa delen och skalar bort det ljusbruna. Kvar är själva paranöten. Smakade alldeles fantastiskt gott.
Nej vi köpte ingen, vi nöjde oss med att provsmaka.
Fortsättning följer…….
Jag var lite förvånad över maträtterna, kan det vara influense från Indierna dom har ju en massa konstiga maträtter. Modigt att smaka i alla fall.
Ja, indiernas påverkan är stor, Bara historien om varför det som heter ”nan” i Indien heter ”Roti” här när det i sak är samma sak, var väldigt lång och invecklad. Jag klarar nog inte riktigt sv att reda ut det hela. Det får räcka med att nan och roti är ungefär samma sorts bröd. Det kryddstarka kommer nog oxå från Indien. Fast undrar fortfarande varifrån Oxhäl-soppan kommer…… Det var ingen hit om man säger så, för våra svenska smaklökar iallafall.