Menorca, Mahón

Från Porto Colom till Mahón på Menorca hade vi ca 40 nm. Tyvärr så hade Aeoleus tagit semester så vi fick gå för motor hela vägen. Lite trist men å andra sidan kan man sysselsätta sig på ett helt annat sätt än när det gungar.
Överfarten bjöd alltså inte på några spännande inslag alls. Vilket gjorde resa till en ren transportsträcka.

Vad sysslar man då? 40 nm tar ju iallafall en 6-7 timmar för oss. Jag har börjat brodera och det är en kanonsysselsättning. Skulle det vara något är det bara att slänga åt sidan. Jag har två broderier på gång. en julduk (ja jag vet det är 6 månader till jul, men vem har sagt att den skall vara klar till denna julen?) och en gästboksduk. Alla vi träffar och umgås med får skriva på en duk. Sedan broderar jag i det de har skrivit. Det är otroligt uppskattat och blir liksom med offentligt än en gästbok, som man ju inte står och bläddrar i. Men en duk som ligger på ett bord inbjuder ju till läsning.
Städning är också en sysselsättning vid lugnt väder. Städning både inom och utomhus. Det rostfria behöver alltid få en omgång med Autosol. Läsa, speciellt då läsa in sig på den orten/ön/landet man är på väg till. Eller bara en bra bok. Och en massa underhållsarbeten, att laga flaggan är ett sådant.

DSC_0002

Väl framme på Menorca slås vi av att ön känns så olik Mallorca. Mycket grönare och frodigare. Kan ju bero på att de får lite mer regn än Mallis. Här såg vi för första gången på väldigt väldigt länge kossor!

DSC_0095

Menorcas huvudstad är Mahón, eller som det heter på menorkinska, Maó. Staden ligger på sydöstra sidan av ön och längst in i en väldigt djup vik. Den är inte så bred men väldigt djup. Det är bara tillåtet att ankra på två ställen i viken och båda låg ca 2 nm från staden. Och att köra så långt med vår lille jolle lockade inte. Så vi checkade in i Marina Maó. Vilket vi inte ångrade. Kostnadsmässigt var det helt OK. Lite drygt 50 € per natt exkl vatten och el. Lazy Lines förståss, men nu är vi riktigt duktiga på att hantera dessa eländiga tampar. Marina Maó var bara en av många marinor längs kajen. Vi tappade räkningen efter 5 st. Många stora båtar låg där. Bl a två stycken vackra segelfartyg. På morgonen efter vår ankomst lämnade de och att se dessa två skepp dansa runt varandra medan de hissade segel var fascinerande.

DSC_0107

 

 

DSC_0111 DSC_0112

 

Staden har väl kanske inte så många sevärdheter men den gamla delen var väldigt trevlig att promenera omkring i. Jag frågade flickan på hamnkontoret vad man skulle göra/se i Mahón. Hon såg lite fundersam ut och sa att “här finns inget att se. Åk till Ciudadella istället där finns hur mycket som helst att titta på.”  Ja det var ju bra marknadsföring.

DSC_0119

DSC_0117

Tredje dagen, lämnade vi hamnen och gick ut till ankarplatsen för att tillbringa sista natten på Menorca för ankare och få bada lite. Det är liiiite varmt just nu, strax över 30 grader. Ankarplatsen ligger precis bredvid ett militärt område och det har varit militärt i flera hundra år, med diverse lämningar. En del blir man lite fundersam över. T.ex

DSC_0134

Vart skall denna trappa leda?

DSC_0138
Varför får han som bor i detta lilla hus inte bo innanför murarna?

Menorca är en ö som vi definitivt kommer att återvända till. Vänliga och hjälpsamma människor som är stolta över sin ö och sin historia.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s