Mallorca, Porto Colom

Efter Puerto Sóller tog vi ett “långt” ben ända till Puerto Pollenca. Vi hade tänkt att segla men det ville inte vinden. Som vanligt väldigt svaga vindar och från fel håll. Eller är det kanske vi som seglar åt fel håll……

Puerto Pollenca ligger i en ganska stor och välskyddad bukt väldigt nära Mallorcas nordvästra hörn och är mest känd för att en massa kändisar varit/bott här. Bl a Agatha Christie som tillbringade en vinter här och skrev en deckare där Puerto Pollenca var skådeplatsen.

Vi stannade bara några nätter här, men vi hann iallafall med att träffa våra vänner på Pen Azen igen och att stifta ny bekantskap med ett amerikanskt par, Gerry och Lousie, på LuLu. De har inte seglat ända hit. De skeppade båten på ett lastfartyg. Det börjar bli mer och mer vanligt att båten får åka båt och besättningen tar flyget. Ganska praktiskt om man inte gillar långa överfarter.

Nåväl vi styr kosan söderut och hittar en underbar liten vik Cala Virgini där vi fick vara helt ensamma. Ja det var inte så konstigt, det fick inte plats någon mer. Jag låter bilderna tala

DSC_0019_01

 

 

DSC_0021DSC_0034

 

 

Det var ganska smalt, så vi lade ut ankare från både fören och aktern för att inte båten skulle svinga runt i vinden. Det enda som “störde” var vågorna som slog mot klipporna.

På vägen till Porto Colom som blir vårt nästa stopp seglade vi förbi en mängd grottor en del stora andra något mindre

DSC_0006 DSC_0009 DSC_0037

Porto Colom var en trevlig upplevelse. En relativt stor och välskyddad bukt där man kunde välja om man ville ligga vid brygga, boj eller för ankare. Här var även flera badstränder så vattnet var rent, även om det var grumligt. Vi valde att ligga för ankare.

Efter någon timme kom en rib körande fram till oss, med två personer från Ports IB. Det Mallorcanska Marinabolaget som tar över fler och fler av hamnarna. Killarna lämnar över en plastpåse med några papper i och ber oss fylla i och lämna in på hamnkontoret dagen efter. Jag undrar vad det är och får till svar att det är för att registrera båten. De vill ha alla båtar i bukten i sitt register. Jaha, det kan de väl få, så tänkte vi inte mer på det.
Nästa morgon när vi skulle på upptäcktsfärd lämnade vi in dokumentet och då säger killen att; Ja, vi tar ut en liten avgift per natt. 5-6 Euro blir det nog. Vi tyckte att detta var rimligt då vi ju faktiskt använder deras soptunnor och bryggan för att knyta fast jollen.

Staden är ganska stor och skiljer sig inte så mycket från övriga Mallorcinska städer. För utom på en punkt. De har båtgarage!

DSC_0048

Vi hittade ett hus som hade ett alldeles perfekt läge, precis vid vattenbrynet, egen pir/altan och båtgarage

DSC_0046
synd bara att de inte gjort något av trädgården runt huset..

Vi hade fri musikunderhållning torsdag-lördag. En stor utomhusscen monterades upp på torsdagen och på kvällen började konserterna. Vi låg ca 2 km från scenen och hade perfekt ljud.
Här finns allt man kan tänka sig, barer, restauranger, dykskolor, hotell, järnaffär med båtprylar, 2 stora supermercados, biluthyrning mm mm.

Två trevliga kvällar tillbringade vi tillsammans med Adam och Camilla på Isola, från Malmö! Snacka om att världen är liten.
Även våra holländska vänner på Mi Dushi dök upp. Så det var en ovanligt social vecka i Porto Colom. Vi hade ju bara tänkt att stanna i några dagar, men en av toaletterna gick sönder så vi fick beställa reservdel från Sverige och det tog några dagar. Som tur var, kom familjen Andersson-Stensson till sitt hus i Palma Nova så vi kunde använda dem som mottagare. Tack snälla Annika för all hjälp!

Vi hyrde en bil för att köra ner till Palma Nova och vilken service! Hyrbilskillen kom och hämtade oss i hamnen och körde oss även tillbaka. €42  för en heldag inkl fria mil. Det var det värt. För nu fick vi ju se lite av inlandet också.

I Palma finns IKEA, så där blev det ett stopp. Vi måste ju ha sill till midsommar. Och knäckebröd. Himla tur att IKEA har tänkt på oss svenskar i förskingringen.

Så var det då dags att lätta ankare. Vi skulle lämna tidigt varför vi checkade ut kvällen innan. Då började eländet. Helt plötsligt skulle de ha 8,90 + moms per natt vi legat för ankare! Det priset som vi fick när vi checkade in ville de inte veta av. Jösses vilken karusell det blev. Allt slutade med att vi fick finna oss i det höga priset, men å andra sidan fick de en anmälan i deras Book of Complaints av oss.
Det är för djäkligt att gå från enbart en registrering till att vilja ha nästan 100:-/natt för en båt som ligger för ankare. Priset var dessutom storleksberoende. En 34 fots båt fick betala 4,73 E +moms/natt.

Nej Porto Colom får inget mer besök av oss.

Annons

2 kommentarer

 1. Hej på er – och tack för sist!

  Efter vår trevliga kväll tillsammans tog vi oss vidare till Cala Barcas (som var fantastisk!) och därefter vidare till Menorca. Ett besök i Cituadella och och nu Cala Santa Galdana. Snart bär det av till Mahon och därefter en flygresa hem till Sverige.

  Hoppas att vi ses här i trakterna i framtiden!

  Hälsningar

  Adam och Camilla

 2. Hej och tack själva! Vi lämnade Porto Colom på tisdagsmorgonen och seglade (gick för motor pga bleke) till Mahón och blev förälskade. Men det blev bara 2 nätter i Marina Maó och 1 natt för ankare, sedan blev det avfärd till Sardinien. Hade tänkt gå till Alghero men fick revidera planerna ordentligt. Vind och vågor satte oss ordentligt sydvart så det fick bli Caghliari i stället. Att stångas mot vind och gigantiska vågor för att bibehålla en plan kände vi inte för. Vi kom fram igår så vi har inte mycket mer än hunnit fixa internet idag.

  Lycka till med försäljningen så ses vi såsmåningom i någon hamn.

  Kram Ann-Sofi

  >—- Original Message —-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s