Gibraltar till La Herradura

Vi kan ju inte stanna i Gibraltar hur länge som helst. Så nu är det dags att kasta loss och bege oss in i Medelhavet. Vårt första mål är Fuengirola. Ett litet samhälle ca 40 nm från Gibraltar. En lagom distans att starta med.

Som ni vet är både jag och Jonas stora James Bond fans, och självklart så fick man plocka fram filmen Living Daylight för att förstå var den var inspelad. Det är den filmen som startar med att 007 och några av hans 00-polare släpps ner från ett flygplan för att träna SAS-soldaterna på Gibraltar klippan. Så när vi kom runt till andra sidan så trillade alla 10-öringarna på plats.

DSC_0132

Filmen är inspelad på klipptoppen längst till höger i bild, och slänten med korrugerad plåt som 007 glider ner för är det grön-aktiga mitt i bilden.

DSC_0131

Ser ni en liten vit byggnad högt upp i mitten av bilden? Det är utsikts stället som man åker till med kabinbanan!

 

Vinden har blåst bort, dvs vi har ingen så det blir motorgång. Vattnet är relativt lugnt med bara en svag dyning så turen blir mycket behaglig.

La Fuengirola blev bara ett snabbstopp för oss. Dels var de dyra och dels så lockade det inte. Kändes som en turistfälla med barer, restauranger och hotell längs hela hamnkajen.

DSC_0140

Så morgonen efter fortsatt vi till en ankarvik. La Herradura, som även visade sig vara en liten by som låg och slumrade vid foten på bergen. På väg dit passerade vi Nerja och så här ser Nerja ut från havet.

DSC_0147

Ja jag vet, jag ska skaffa teleobjektiv……

Kusten vi seglar längs med är kallas Costa del Sol (eller Costa del Golf….. ) och är otroligt tätt bebyggd. Det var hus och hotell i princip hela vägen. Väldigt trist att titta på.

Segling blev det inte så mycket av, ingen vind. Så det verkar stämma det som seglare säger om Medelhavet: Antingen blåser det jättemycket eller inget alls. Strax innan vi var framme så ser vi plötsligt en fisk som hoppar i vattnet. På samma ställe 3-4 gånger. Hmmm jagar den eller jagas den? I sista hoppet tyckte Jonas att det såg ut som en Svärdfisk.

När vi är på väg till ankarplatsen hoppar en liten silvrig fisk upp ur vattnet precis framför fören och fortsätter 2-3 dm ovanför vattenytan i ca 50 meter. En Flygfisk!! Trodde inte att de fanns här i Medelhavet.

Laherradura

Viken är ganska stor och vi lägger oss så långt österut som möjligt i viken. Väderrapporterna pratar bara om ostliga och nordostliga vindar så då ligger vi bra. Men någon hade glömt att berätta detta för vädret. Vi hade syd och sydväst men som tur var var det svaga vindar. Dyningen gjorde dock att det gungade ganska ordentligt. Hade det börjat blåsa väldigt mycket mer så hade vi en marina i nästa bukt österut.

När vi bunkrade diesel i Gibraltar så överfylldes några av dunkarna och läckte i stuvutrymmet. Inte så kul då vi även har livflotten där. Så upp med livflotte och dunkar och ner med mig för sanering.

DSC_0183DSC_0184
En lång griptång är bra till mycket, bl a i djupa och trånga utrymmen!

Något bad blev det tyvärr inte. Som vi hade räknat med då vattentempen ligger runt 19 grader. Vi upptäckte att det var någon typ av dagvattenledning som hade sitt utlopp i viken och med vind och vågor i riktning in mot bukten så kändes ett bad inte så angeläget.

Men det var iallafall underbart att vara helt ensamma efter lång tid i hamn.

Annons

3 kommentarer

  1. Hej, kul att ni är i la Herradura! Stoppa gärna i Marina del Este, ligger jättenära, det är nog dyrt men om ni har tid så ta taxi eller nåt till Almuñecar (de har ingen egen hamn). Underbar liten arabisk stad med härlig historisk kärna från Morernas tid. Där gifte vi oss för 19 år sedan. Bodega Fransisco i gamla stan har funnits sedan 50-talet när mina svärföräldrar började åka dit… Kram Maria

  2. Marina del Este var vår nödlösning om vädret inte skulle vara på vår sida. Tack för trevliga tips! Alltid härligt med tips från annat än resehandboken.
    Kram

  3. La Herradura är en ganska fin liten by men jag antar att ni ligger i viken strax före marinan. Nästa anhalt skulle kanske kunna vara Puerto de Motril som är mer en hamn för lastfartyg. Strax innan hamnen ser ni Golf de Moriscos där vi en gång spelade golf. Banan är nu förstörd och utbyggd till 18 hål plus c:a 3-4000 lägenheter i området runt banan. Vet faktiskt inte vad som finns längre österut. Men lycka till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s