Jolle och åska

Vi behövde fylla på förråden och lastade oss själva, kylbag, dra-maten och ryggsäck i jollen och började vår färd in till Olhão.

Mellan ankarplatsen och stan så är det ett område som blir helt torrt när det är ebb och det här med tidvatten är krångligt. Vi hade inte noterat/tänkt på att ebb och flod varierar under månaden. Så nu när vi pep iväg skulle det enligt oss vara tillräckligt med vatten.

Så när vi kommer in över det grunda området är det alldeles för lite vatten till och med för jollen. Utombordarens propeller går ner i sanden och virvlar upp en massa goja. Strax efter upptäcker Jonas att det inte kommer något kylvatten från utsläppet. Så det blir inget handlande. Vi får vända tillbaka och Jonas startar reparation. Vi var lite oroliga att impellern hade gått sönder. Men det var det tack o lov inte. Bara någon liten snäckskalsbit eller litet sandkorn som täppte till utsläppet. Man blir så tacksam när fel är enkelt avhjälpta. Inköps rundan fick skjutas till dagen därpå.

Vi har iallafall kommit på ett sätt att inte bli genomvåta när vi kör jolle i vågor. Vi har införskaffat varsin cykel regnponcho. Det funkar kanon. Fast det blir lite svettigt ska jag ju erkänna. Men hellre det än komma iland och se ut som om man kissat på sig.

Jag har börjat komplettera vårt förråd av gästflaggor. Nya i samlingen just nu är Gibraltars och Marockos.

Gibraltar flagga marockos-flagga

Fast vi är lite osäkra på vilken flagga som skall hissas i Gibraltar. Antagligen är det Union Jack så Gibraltars får sitta under Union Jack på högersidan. Sen får vi ju se om vi besöker alla länder jag syr flaggor till.

ÅSKA!

I går eftermiddag/kväll började det mulna på ordentligt. Vi visste att det skulle komma lite regn, så vi var förberedda. Men åska hade vi inte räknat med. Himlen utåt Atlanten var kolsvart och när det började bli mörkt var det riktigt spännande och fascinerande att sitta och titta på blixtarna som lös upp himlen långt borta. Vi hörde inget muller, så det måste ha varit en bra bit bort.

Men åskmolnen förflyttade sig mot oss så för att ta det säkra för det osäkra så monterade vi alla åskskydd (och stängde alla blixtlås  🙂 ). Sen gick vi och la oss relativt tidigt. Tanken var att få sova lite innan ovädret brakade loss ovanför oss. Men det gjorde det inte. Däremot så larmade ankarvakten 4 eller 5 gånger i natt. Falsklarm dessutom. Så idag har det varit lite sömnigt.

Kan väl då tillägga att varken jag eller Jonas är speciellt förtjusta i åska till sjöss, vilket vi ju är när vi ligger för ankare.

Åskskydd? Vad är det? Jo vi har låtit tillverka långa batterikablar (typ startkablar till en bil) som är så långa att vi kan fästa dem i stagen (vajrarna som håller masterna på plats). Vi har en kabel per stag och de fästs med en anläggningsyta på ca 1 dm mot vajrarna för att leda bort blixten från masten och ner i vattnet. Längst ner på kablarna sitter en liten tyngd för att de skall stanna kvar i vattnet om vi behöver ha dem monterade under gång.

Sedan stoppar vi in PC, mobiler, satellittelefon och VHF i ugnen och avskärmar ugnsfönstret med aluminiumfolie för att skapa en Faradays burx som skall skydda elektronik mot det elektromagnetiska fältet som alltid blir vid ett blixtnedslag.

Jo man är helt matt när man fixat allt detta, men å andra sidan känner man sig tryggare. Och det är mycket värt.

Annons

2 kommentarer

  1. Tur att det finns blixtlås… skämt åsido skönt att ni har nån form av åskskydd. Hoppas ni slipper kolla att de funkar.

  2. vid nasta tillfalle sa kan ni juh forsoka fota en blixt. ar tydligen valdigt svart… men kan bli otroligt bra bilder :>\

    sedan, for att inte ha sa mycket att gora sa tycker jag de e taskigt med uppdateringar haha 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s