Lata dagar

Olhão är en stad som ligger strax väster om Faro. Om du skall tillbringa en semestervecka på Algarve kusten så är det Faro du flyger till. Flygplanen lyfter och landar över vår ankarplats, så det är tur att det inte är så många plan och att de inte flyger efter kl 2300.

Vi ligger i ett naturvårdsområde och närmsta by, Culatra, är ca 3 minuter med jollen och där har vi både restauranger och en liten livsmedelsaffär samt en färja som tar oss till Olhão. Jolleturen till Olhão tar 10 minuter vid högvatten och 30 minuter vid lågvatten. Vid lågvatten är det en sandbank som blir torrlagd som man då måste runda.

Culatra ligger på en stor sandbank som läar mot Atlanten vilket gör att ankarviken blir väl skyddad. Blåsa kan det i och för sig göra men det är bra ankarbotten och vågorna blir inte så höga att det påverkar. Men inseglingen kan bli lite spännande. Nu hade vi tur att det var så lugnt väder med lite mer vind och vågor från Atlanten hade infarten blivit spännande.

Olhao 024 Culatra

Olhao 023 Strömtvatten mellan pirarmarna vid inseglingen

Motion blir det av naturliga orsaker lite si och så med. Visserligen försöker vi att simma minst 2 varv runt båten varje gång vi badar, men vi saknar våra cykelturer. Att köra in till Olhão med cyklarna i jollen blir ett äventyr, så det får nog bli färjan istället.

Det är många båtar som ligger ankrade här. Ett 10-tal kommer nog inte längre, de har legat så länge att ankaret antagligen har fått permanent fäste i bottnen.

Olhao 025

När vi kom hit fick vi syn på en svensk båt, HallbergRassyn Salt af Waxholm. Det var Karolina och Herman med sönerna Hugo och Kalle som har tagit 3 år ledigt från skolan och jobben för att segla varvet runt. Vi hade några trevliga kvällar tillsammans innan de fortsatte västerut.

Vi har haft två dagar med mulet väder. Det var ingen hit om man säger så. Värmen la sig som ett våtvarmt omslag då luftfuktigheten steg. Temperaturen låg mellan 28 och 32 grader. Första natten övergav jag akterkabinen och sov i sittbrunnen i stället. Där rörde luften på sig lite grand i alla fall. Jag vill inte kalla det fläkta, för det var inte så mycket som luften rörde sig. Jonas blev lite UppfinnarJocke och plockade fram två datorfläktar från förråden som han monterade ihop, kopplade in på 12 volts-nätet och sedan monterade i den öppna ventilen (fönstret) i akterkabinen. Det gjorde nytta! De är helt ljudlösa och man känner inte av något luftdrag, men de skapar en uthärdlig miljö. Det blir något svalare.

Olhao 026

Annons

3 kommentarer

 1. Hej gottegrisar!
  Redden liknar den vi har utanför Falsterbokanalen….. men vattnet är lite blåare. Så ni är nog på väg i alla fall.
  Fläktarna hade vår Hamnkapten Anders behövt – fast mest för att få IN värme i sin kabyss.
  Lev väl

  Håkan

 2. Fläktarna är ihärdigt debatterade ombord (känner igen diskussionen från husvagnen i Hemsedal på vintern, kallrasprincipen och dess undvikande…)

  Hur gör ni? Fläktar utåt eller inåt eller bara vispar runt luften inomskepps? Eller blåser på er i sängen?

  Vi hade ju över 40 å vindstilla långa stunder och man vänjer sig konstigt nog med allt, men till slut kom vi överens: fläktar INÅT på natten. Och sen täcka för sol på dagen å så lite vädring som det går för att behålla ”kylan” inne. När det sen blivit varmt ändå; fulla spjäll! Och så se till att ALLT som alstrar värme är OFF; CD-spelaren är ett sådan liten värmealstrare liksom många dataprylar.

  Bada får vi snart börja med…

 3. Nu hittade jag eran blogg när jag granskade FB, vad mysigt ni verkar ha. Lisa har det också varmt o gott ca 30grader och hög luftfuktighet!! Jag var ju med henne över när hon skulle börja. Men det kanske du har sett på hennes blogg. http://www.lisastimeinusa.blogg.se
  Ha det fortsatt skönt så kommer vi nog att ha mera kontakt framöver:)
  Mirran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s