Livsmedel

Om man delar upp ordet och förtydligar det lite så blir det “medel att leva av”. Men ibland kan man fundera om det verkligen är det. Lugn det blir inget inlägg i någon miljödebatt. Nej, bara en liten fundering över olika länders specialiteter.

Ta Sverige till exempel Surströmmning, kräftor, spare ribs, lutfisk.

Öööh vaddå? det är ju gott ju, tänker ni säkert men tänk efter,

* suströmming rutten fisk

* Kräftor som krälar runt i dyn på botten av vattendrag anses som oätbara i de flesta länder.

* Spare Ribs anses i Frankrike bara kunna användas till hundmat.

* Lutfisk, fisk som man först torkar efter konstens alla regler och sedan skall man använda kaustiksoda för att göra den ätbar.

Vad har då andra länder?

Island har en fiskspecialitet som man först gräver ner i marken och sedan efter tag plockar upp och smaskar i sig. Snacka om gravad fisk

Portugals nationalrätt heter Bacalhao och påminner om vår lutfisk. Dvs man köper torkad och saltad fisk som man sedan tillreder. Vi har inte smakat det än, bara lukten av det i affären avskräcker. Men vi ska smaka, på restaurang! Man kan ju inte uttala sig om något innan man smakat. Eller?

 

IMG_5012

Men det finns ju trevliga medel att leva av också. Färsk fisk! Och det finns det mängder av här. Fiskdiskarna har bättre sortiment och längre köer än vad det är till köttdisken.

IMG_5013 IMG_5014

Fast räkor är de inte så bra på. Man kan köpa en räksort som är större än de räkor vi har hemma och de är oftast kokta. Men de tillsätter inget salt, så de blir ganska smaklösa. Men om man marinerar dem i olja med vitlök och chili och sedan steker eller grillar så blir även de räkorna kanongoda. Skaldjur har vi inte hittat så mycket av här, kan tänkas att det inte är riktigt säsong, eller att det inte finns……. Hemska tanke!

Ankarkättingsavlastare

Nu byter vi ämne lite hastigt. För ett tag sedan berättade jag om vår ankarkättingsavlastare. Det efterlystes bild och här kommer den äntligen.

IMG_4973

 

Sandtransport

 

 

 

Vi har sett flera båtar som transporterar sand. Men har ännu inte listat ut varför eller till vad. Hela området består av sand.

IMG_5007

Kanske håller man på att i hemlighet bygga ett gupp på Faros start och landningsbana………

Annons

3 kommentarer

 1. Bacalau är ungefär lika vedervärdigt som lutfisk.
  Kom ändå ihåg att italienarna, spanjorerna samt fransmännen är de som köper det mesta av klippfisk o annan torkad torskfisk från Norge.
  I Frankrike har jag vid ett flertal tillfällen ätit flodkräfta som ett tillbehör.

 2. Blir spännande att se vad ni tycker om bacalaun. Är väl att jämföra med vår sill och potatis, dvs det man fick ta till förr i tiden som stapelföda för att det just inte fanns så mycket gottigottmat?

  För min del kan jag inte tänka mig så många mer överreklamerade ”nationalrätter”, salt och smaklös med tråkiga tillbehör. Å då blev vi itrugad rätten både hemma-hos och på olika restauranger, så det har tydligen inte med kocken att göra…

  Men så gillar jag ju inte sill, heller… 🙂

 3. Hej där ute i världen..
  Det var ju en enkel o smart lösning till ankarkättingen..
  Tack för bilden..
  PS. Fortsätt o njut av seglarlivet !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s