Italiensk mat -Italien food

Vad tänker ni på då? Pasta? Prosciutto, parmesan? pizza?

Fast det finns italienska rätter som inte börjar på p. Till exempel lasagne, fast det kan å andra sidan klassas som pasta oxå.

Läste ett blogginlägg häromdagen om en vegetarisk lasagne och blev så inspirerad. Så idag fick det bli det.

Det är egentligen en ganska enkel rätt att fixa till. Börja med att göra en köttfärssås på blandfärs, finhackad gul lök, finhackad morot, vitlök efterbehag, lite vitt vin, lite tomatpure och en burk passerade tomater. Krydda med salt o peppar. Stek lök morot o färs, tillsätt drygt 1 dl vitt vin och låt koka in, tillsätt tomatpuren och låt fräsa en stund, krydda och tillsätt sist passerade tomater onen skvätt vatten. Låt koka några minuter.

Gör 5-6 dl bechamelsås krydda med salt, peppar o riven muskot.

Börja med lite bechamelsås i botten på ugnsformen, ett lager lasagneplattor, ett lager köttfärssås, bechamel och riven ost. Fortsätt att varva tills ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager bechamelsås och riven ost. In i ugnen.

Om allt är varmt räcker det med ca 30 min ugnen.

Servera med en grönsallad och öl eller ett gott vin.


IN ENGLISH

What are you associate with? Pasta? Prosciutto, Parmesan? Pizza?

Though there are italien dishes that not begins with a P. For example, lasagna, though it may on the other hand, be classified as pasta.

Read a blog post the other day about a vegetarian lasagna and was so inspired. So today it had to be that.

It’s actually a pretty simple dish to fix. Start by making a meat sauce with mixed minced meat, finely chopped onion, finely chopped carrot, garlic to taste, a little white wine, a little tomato puree and a jar of passata. Season with salt o pepper. Fry onion carrot and mince, add about 1 cup of white wine and let it cook in, add the tomato puree and let sizzle for a while, season and add the last passata toghether with 1/2 a cup  of water. Let cook for a few minutes.

Make 5-6 cups bechamel sauce seasoning with salt, pepper o grated nutmeg.

Start with a little bechamel sauce in the bottom of the oven dish, a layer of lasagne sheets, a layer of meat sauce, bechamel and grated cheese. Continue layering until ingredients are final. Finish with a layer of bechamel sauce and grated cheese. Into the oven.

If everything is hot, about 30 min are enough in the oven

Serve with a green salad and beer or a good wine.

Annons

4 kommentarer

  1. Hej Ann-Sofie,

    Är lasagnen vegetarisk om man har köttfärs i den, jag bara undrar lite…?

  2. Nej, jag var kanske lite otydlig. Jag böev inspirerad av en som beskrev sin vegetariska lasagne. 🤗. Ja, jag är lite trött.

  3. Lasagne är ju gott, men i övrigt är jag inte så förtjust i italiensk mat faktiskt. Tycker att det är lite för mycket deg och så vill de ju inte kombinera smaker, inte riktigt min grej. Men de har ju fräscha råvaror som oliver, ostar, skinkor och sånt 🙂

  4. Ostarna ger jag inte mycket för, inte här på Sicilien i allafall. Parmesan odyl, ja. Men för övrigt är det ganska torftiga o smaklösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s