Kryddor

Det är konstigt att det i vissa länder är så svårt att hitta kryddor man behöver. T.ex hel vit- eller svartpeppar, som väl är den vanligast använda kryddan world wide.

Kardemumma, är en annan besvärlig krydda. Men den fick jag förklaring på häromdagen. Jag satt och läste igenom mina recept för Vetebullar/Semlor/Kanelbullar för att baka något gott. Gemensamt för dem alla var kardemumma. Jag suckade djupt för att få till 1 msk med grovmald kardemumma så har jag ca 1 timmes jobb framför mig. Här får man nämnligen bara tag på kardemumma som är kvar i sina frökapslar. Kapslarna vill man inte ha så då gäller det att pillra ut kärnorna. I Sverige, som för övrigt är en av världens största konsumenter av grön kardemumma, får vi kryddan praktiskt serverad hel, grovkrossad eller finmald. Bara att välja!
Google är en bra kompis, kan allt som inte jag kan. Där hittade jag en fin instruktion på en engelsk blog.

http://penandfork.com/recipes/cooking-tips/fresh-ground-cardamom/

Nu hade jag ju ingen gammal kaffekvarn att använda, men stavmixern funkade bra den med.

Och står ni nu där i affären och kan välja mellan Svart och Grön kardemumma. Grön till bakning och kaffekrydda och den svarta till marinader, grytor och liknande.

IMG_4296

 

IN ENGLISH

It is strange that it is so hard to find the spices you need, in some countries. For instans, Whole white- or black pepper, which I think is the most commonly used spice worldwide.

Cardamom, another troublesome spice. But I got an explanation the other day. I was reading through my recipes Wheat buns / Semla / Cinnamon buns to bake something nice. Common to them all was the cardamom. I sighed deeply, to get 1 tablespoon of coarse ground cardamom, I have about 1 hour of work in front of me. Here in Italy and in many other countries, you can only find cardamom capsuls. The capsules are not anything you want in your food so you have to fiddle out the seeds. In Sweden, which incidentally is one of the world’s largest consumers of green cardamom, we can find it practically served whole, roughly crushed or finely ground. Just to choose!

Google is a good friend. It knows everything I don’t! There I found a nice instruction on an English blog.

http://penandfork.com/recipes/cooking-tips/fresh-ground-cardamom/

Now I had of course no old coffee grinder to use, but the hand blender worked well.

And if you stand in the Supermarket having the choise of black or Green Cardamom, you just have to know what you are going to do:  Green to baking and coffee spice and black to marinades, stews and stuff like that.

Annons

6 kommentarer

 1. Så märkligt att det är svårt att få tag på kardemummafrö, när det ingår i så många mat- och bakrätter i stora delar av världen.
  När jag var fattig student, för inte så länge sen, värmde jag upp gårdagens bryggda kaffe i mikron med en nypa kardemumma. Det tog bort det beska och bittra och blev nästan som nytt 🙂

 2. En av anledningarna är att frökapslarna bevarar aromen mycket bätttre än något annat. Och diften när man skalar bort frökapseln är då otroligt mycket mer än vad jag någonsin känt från en nyöppnad burk.
  Även nybryggt kaffe med lite kardemumma är mumma 😄

 3. Det var kul och doftar jul (eh). Jag har litet malen kardemumma som ser rätt beige ut och härstammar från en period i Turkiet. Du är välkommen till den om det skulle behövas!

 4. Hej!
  Jag lägger mina hela kardemumman i morteln. Krossar lite försiktigt först. Och på så vis öppnas de och jag plockar bort skalen. Mortlar därefter fröna. Jag använder bara gröna till all matlagning. Var i Indien i oktober och köpte en stor påse 😀
  Ni får ta er till Indien där har de kryddor i mängder😜
  //Mia

 5. Med en mortel hade jag sluppit många utmaningar. Av någon outgrundlig anledning fick inte morteln följa med till båten. Gissa om jag saknar den. Har letat efter en bra på många platser och i många länder men de är inte lätta att hitta. Konstigt nog. Mortel av olivträ är mycket snyggt, men funkar den??? Drömmen är att hitta en i något stenmaterial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s