Historisk utflykt–Historian Excurtion

Under 5 veckor nu i höst har det en gång i veckan varit föredrag om Licatas historia av en historieproffessor från orten. tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara men när man anordnade en rundtur så hängde jag på. Vi blev bussade runt i Licata med omnejd och fick besöka ställen som en normal turist inte kommer till.

 

Licata har varit bebott sedan långt före kristus födelse. Man har grävt ut och hittat platser som visat sig vara ca 4000 år gamla. Jag blir lite känslosam när jag är på en sådan plats. Kan nästan se människorna som bodde här på den tiden framför mig. Tänker att här där jag står nu har en kvinna, kanske i min ålder, gått för 4000 år sedan för att hämta vatten eller gå och tvätta eller…..  Livet får verkligen en annan dimension.

Den mest intressanta platsen vi besökte var en gammal minoisk helig plats/kyrka/gravplats. En ganska liten kulle där man hittade äggformade urholkningar på utsidan. Det visade sig vara gravar. Minoerna begravde sina avlidna i fosterställning, där av formen på graven.

Så kom killen med nycklarna till gallergrinden och vi kom in i själva grottan/kyrkan/heliga rummet eller vad man skall kalla det.

DSC_0161

Pelarna är “nya” dvs något 1000-tal år yngre än själva grottan. Man kan fortfarande se en del av väggmålningarna.

DSC_0156

Vi trodde först att de lackat ytan för att skydda den, men hela målningen är täckt av detta lackaktiga skydd, men det är bara denna delen som man håller ren från damm o smuts. Ser ni gubben?

När man undersökte grottan så hittade man grafitti/klotter på en av pelarna och på en av väggarna. De är skrivna på tre olika språk och har antagligen kommit dit efter år 0.

DSC_0151 DSC_0153 DSC_0163

En av dem är skriven på grekiska, en på kartageniska (vad nu det är för språk?) och den tredje var nog latin, dvs vad Romarna talade. Ganska häftigt eller hur?

Vi klev på bussen igen och åkte vidare upp till fortet som ligger på berget ovanför Licata. Man kan inte köra buss hela vägen, utan de sista 50-100 metrarna rakt upp måste man gå. Jag hade varit där upp en gång redan och tyckte inte det var värt promenaden så jag tog en liten promenad på kyrkogården istället som ligger så vackert på bergssluttningen med en fantastisk utsikt ut över vattnet. Katolska gravplatser ser så helt annorlunda ut än våra. De begraver sina anhöriga i kistor ovan jord. Eller i mausoleum som kan vara ganska så stora och påkostade. Det blev inte så mycket fotograferat. de som var och besökte gravarna hade synpunkter på fotografering. Men när vi kom till ett mausoleum som de höll på att renovera kunde jag inte hålla mig. Kristallkrona i taket och underbara barockmålningar.

DSC_0137 DSC_0138

 

Nästa stopp var vid en strand där Licatas allra första hamn var anlagd en bit upp i en flod. “Il Proffessore” pekade men jag fattade nog inte riktigt vad han menade. Kunde inte så något i allafall.

Men i bukten utanför var det år 236 e.Kr ett stort slag mellan Romare och Kartagener. Ca 170 båtar var inblandade. De flesta sjönk.

En helt underbar förmiddag med massor av information, fabler och fakta!

Ett litet tips till er som funderar på att åka hit. Gå till biblioteker och låna böcker om Sicilien och dess historia. Ni kommer att få ut så ofantligt mycket mer. Det som står i reseguider är inte tillräckligt

 

IN ENGLISH

Once a week the 5 last weeks a history teacher has held seminars for us about Licata’s history. Unfortunately I have not been able to participate in all of them but I did participate in the excurtion that tooks around the whole of Licata and to some nearby northerly surroundings.

Licata has been inhabitated since very very long and has remains that could be dated to several hundred years BC. It is so fascinating when you come to sites where they have done excarvations and been able to find remains that are thousands year old. Many times my thoughts are that maybe someone like me has been standing right where I am doing her every day work. Life gets an other perspective…..

the most interesting place we visited was an old Minoan church or Holy place.

Just before the entrance they hade found a lot of egg-shaped holes in the cliff. “Il proffesore” told us that it was grave chambers. The dead person was placed in fetal position in the grave. That’s why it is shaped like an egg.

DSC_0164

We entered the old cave that has been used as a church or similar some 4000 years ago.

DSC_0161

There is still frescos from that time on the walls. We thought that they had put varnish on the surface, but no, it is original a very glossy and hard surface. The area around is just dirty.

DSC_0156

On one of the pillar they have found grafitti dated som thousand years back. Written in three different languages.

DSC_0151 DSC_0153 DSC_0163

We continued with the bus to Licatas fortress. The way up is too steep for the bus so the last 50 meters has to be by foot. It is very very steep and since I had been up there I took a look at the wonderful grave yard instead. the catholic grave yards are amazing. I couldn’t take a lot of pictures due to all the visitors. they didn’t like the camera.

Some of the graves are coffins direct on the ground and others are like small houses with an alter and crucifix and closed shelfs for the coffins. they were very nice decorated both inside and out side. I guess you can call them mausoleums. One of them was getting a face lift so I dared to take the camera out.

DSC_0137 DSC_0138

and what a view from up there

DSC_0136

 

We also went to the original Licata Harbour, used for some 3-4000 years ago. Il Proffesore pointed the place but I couldn’t see it. But he told us that out side there where a big battle between romans and cartgenians in 256 AC. with 170 ships involved.

DSC_0181

Annons

5 kommentarer

  1. Minoer på Sicilien? Nu blir jag alldeles förvirrad!
    Känner precis som du vid gamla platser. En vän tyckte att ”det är en hög med sten” men jag kan se människor och redskap och djur och barn….och det kittlar i magen över att nu står jag här…man är verkligen en parentes i historien, men en viktig sådan för helheten. Tror jag i alla fall.
    Gott Nytt År!

  2. Sicilien ör inte så väldigt långt bort från Kreta, 3-4 dygns segling.
    Sicilien har i många olika omgångar haft ganska stora grekiska kolonier. Googla på Temple Vally, Agrigento. Så hittar du mycket intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s