Villa Romana del Casale

DSC_2098

Ungefär en timmes bilresa från Licata ligger en liten oansenlig by Piazza Armerina som har blivit vida känd tack vare att man hittade en romersk villa några km utanför byn. Villan är full av helt fantastisk mosaik.

Villan byggdes i början av 400-talet e.Kr och då ovanpå en tidigare villa och var bebodd ända fram till 1200 talet då villan begravdes i ett jordskred. Men trots att några pelare fortfarande stack upp ur jorden lyckades villan falla i glömska till början av 1900-talet då man hittade lite mosaik och några kolonner. 1929 började den första utgrävningen och 1950-1960 gjordes den senaste, då täckte man samtidigt ruinen och mosaikerna med ett tak.

Arkeologerna tror att denna villa var ägd av antingen en medlem i Senaten eller av någon i den Kejserliga familjen. Eller i vartfall någon från den absoluta eliten i det Romerska Väldet.

Bilder med bild texter ser ni nedanför den engelska versionen.

 

IN ENGLISH

Just about a one-hour drive from Licata we found the Villa Romana di Casale just outside the small town Piazza Armerina. I had heard a lot of it and every one said it was an astonishing site and that the villa was filled with mosaics. I was a bit suspicious about this so my expectations wasn’t very high. But they could have been and I would have been amazed anyhow. The villa was built in the begining of the 4th century AD and is one of the UNESCO World Heritage Sites in Italy.

This villa was buried due to a landslide in the 12th century. Parts of the villa has always been visible but for some reason it forgotten. In the beginning of 19th century some pillars and mosaic was found and the first excavation was made 1929. In 1950-60 the villa got the cover it has today.

The archaeologists believes, that due to the fine quality and the amount of mosaic, the villa was a centre place in one of the agricultural areas and owned by either a member of the senatorial class or someone from the imperial family. At least someone from the absolute upper class of the Roman Empire.

IMG_1372 DSC_0230 

Även väggmålningar finns kvar   Titta på detaljerna!
Even wall paintings was left   Look at the details!

 

IMG_1398DSC_2120

  DSC_0222DSC_2152

Inomhusbassäng / Indoor pool

DSC_0249DSC_0253

Gången är säkert 50 m lång dekorerad med djur och jaktmotiv från Afrika. / The hall way is about 50 m long, decorated with hunting motives and wild animals from Africa

 DSC_0256 

Vem sa att bikinin var ett modernt påfund?

Who said that bikini was a modern idea?

Annons

6 kommentarer

  1. Byggnaden består av säkert 30 rum alla med mosaikgolv. Det ena rummet mer fantastskt än det andra.
    Mycket fascinerande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s