Kyrkor och annat gammalt – Churches and other old things

Vi blev inbjudna att följa med på en promenad runt Licata som hölls av två arkeologstudenter från Licata. Klart man hängde på, alltid kul att få någon som guidar och berättar lite mer än vad man läsa sig till.

Det blev väldigt många kyrkobesök, och då var vi ändå inte inne i alla som de berättade om eller som vi gick förbi. Jönköping som väl är Sveriges kyrkotätaste stad ligger långt efter. Här är det minst två kyrkor per kvarter.

Den första vi kom in i Capella de Christo Negro var så vacker. Kyrkorummet vi kom in i var som om det var gjort av Wedgewood porslin. Ni vet det där ljusblå och vita engelska porslinet.

We were invited to a seightseeing tour around the old Licata and to some of the most interesting churches here in Licata. The guides were two students from the Archeological school.

We visited many churches, and saw even more. All of them was not open for the public, but we were given very interesting stories.

The first church was Capella de Christo Negro. Well the church room we entered was so beautiful, decorated in light blue and white. Almost as the English Wedgewood porcelain.

DSC_0114

DSC_0115
Med var ju inte den delen av kyrkan vi skulle titta på. Guiderna tog oss raskt in i ett litet kapell där vi fullkomligt överfölls av utsmyckningar i guld och tunga målningar. Barock är mycket. But that wasn’t the part that we should visit. The guides took us to a smaller chapel. Entering was like stepping several hundred years back in time. Heavy baroque style that was so astonishing

DSC_0117

DSC_0120
Alla väggarna var av trä och original sedan 1500-talet då barocken var populär. Man bara satt och tittade och förundrades. Så fastnade blicken på altaret. En svart Jesusfigur?!?!?. Jo men kapellet hetter ju faktiskt Svarta Kristus Kapell. När turkarna kom och invaderad ön, brände de så mycket de kunde av de kristna symbolerna. De släpade ut det här korset med Jesus på och tände eld på hela härligheten. Allt brann utom Jesusstatyn. Den blev bara svart. Några präster var snabbt framme och tog hand om den och kallade det hela ett mirakel. De polerade upp statyn och när turkarna gav sig av igen återfick Jesus statyn sin plats i Altaret. The walls and the ceiling was wooden. The geometrical pattern in the ceiling was fascinating! And all the gold and paintings on the walls. After a while, I noticed the alter. With a black Jesus on the cross. We were told that when the Turks invaded Licata they burned all Christian symbols. This altar was dragged out from the church and put on fire. Everything except the statue caught fire. The statue just became black, the inhabitants and the priests of Licata took care of the statue, polished it and declared it as a miracle that it didn’t cought fire. And since then the black Jesus is a big attraction in the church.
Nästa stopp var marinmuseet som är inhyst i det gamla fängelset.

De hade inte så många artefakter men intressanta och “ny hittade”! 2013 så hittade man detta ankaret som dateras till ca 2000 fKr. Man kallar det för ett gravitationsankare. Man lär ha haft en lång stång, hävarm, med en stor och tung sten fastbunden i ena änden av stången och en lite mindre sten fastbunden i andra änden av stången, på så sätt kunde man både lägga och ta upp ankaret utan allt för stort arbete. Om jag nu fattade det hela rätt…..

Next stop was the old prison, that now a days is a Marin Archeological Museum. Not that many artefacts yet, but they are finding more and more in the waters just outsida Licata.
In 2013 they found the first anchor, they dated it to 2000 BC! meaning it is 4000 years since it was used an manufactured. It gives some perspective…..
DSC_0124
Nästa är lite nyare, från 1000-talet fKr. The next is a bit newer, just 3000 years old
DSC_0125
Vi promenerade vidare och tittade på några andra kyrkor och sedan var det dags att ta bussen upp till fortet. The walk continued among some other churches and then it was time for the bus up to the fortress.
IMG_4115
Japp högst upp på berget. Jag var väldigt glad att vi inte skulle gå upp. Men den sista stigningen fick vi ta till fots. Dit gick inte bussen. Vi hade klart väder och en fantastisk utsikt över både kyrkogård, marina, hav och slätten runt staden. Thats right, all the way up to the top. I was very pleased that we did not have to walk the whole way. It was enough with the last 2-300 meters up wards. But the view was worth the effort. We hade a magnificent view over the grave yard, marina, the sea and the area around Licata.
DSC_0132 DSC_0133
DSC_0141 DSC_0142
tillbaka ner till stan blev per fot

och vi stannade till vid de gamla kyrko-grottorna.

back downtown we walked and we made a stop at the old church caves.
DSC_0149
På planen framför grottorna var det en kyrka men den bombades sönder och samman under WW2 och när man rensade upp bland bråten hittade man dessa grottor. Ganska nyligen när man skulle börja undersöka dem lite närmare, hittade man en gammal gravkammare under golvet, men den var tom. På väggarna finns det fortfarande spår efter gamla målningar Just infront of those caves it used to be a church, but it was bombed away during WW2 and never re-built. It was an other church just above this place.
Pretty recently they found a catacomb under the floor. Empty. And when they started to restore the old walls, they found some paintings
DSC_0152 DSC_0153
Ett besök nere i de gamla skydds tunnlarna blev det också och för de som vågade, ett besök till den gamla underjordiska färskvatten källan. Jag avstod, man skulle igenom en trång passage och det avstod jag gärna från. The tour finished off with a visit in the old refuge tunnels and a visit to the old fresh water well. To see the well you hade to pass through a narrow passage so I rested my case.
DSC_0158 DSC_0160
Hela turen tog ca 4 timmar, och det var 4 mycket intressanta timmar. The sightseeing took 4 hours and it was well spent 4 hours. Very interesting.
Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s