Bredbart smör

Jag och Jonas har sedan drygt ett år tillbaka försökt äta enligt LCHF principen. Dvs inga kolhydrater men mycket fett (low carb high fat). Vi har således försökt utesluta vetemjöl, socker, ris, pasta och underjord grönsaker och istället äta fetare mat som bearnaissås, gräddsåser, ost, inga low-fat produkter.
Och där dök problem nr 1 upp. All yoghurt, smörgåssmör, mjölk osv finns bara med låg fetthalt eller fettfri. Att hitta 3% mjölk är nästan helt omöjligt.

Därför blev jag mycket glad när jag för ett tag sedan fick ett tips från en annan seglare om bur man gör sitt eget bredbara smör.

Tag 250 gr smör, låt det ligga framme så att det blir riktigt mjukt. Med en gaffel, mosa in 1dl olja (inte olivolja kan bli en fadd smak) tills det är en grynig massa. Tag fram elvispen, och vispa ner 1 dl vatten, tillsätt vattnet i omgångar.
Flytta över det i en trevlig smörask. Ställ kallt och det är klart!

Eftersom man kan smaksätta som man vill, varför inte dela upp det i mindre portioner och använda lite olika smaksatta salter. Finns ju en del att välja på numera. Eller bara vanligt salt.

Tack Katinka för ett väldigt bra och användbart tips!

Annons

5 kommentarer

  1. Me noo understand.. Om man som jag lever ett nyttigt och fiffigt liv som far sin naring fran ”Low Carb High Fat” – vaffoo behover man kladdigt kylskapskallt smor? Jag anvander mycket smor (mums…) i min mat, och har darfor alltid lite smor framme som blir mjukt och vid rumstemperatur. Jag breder for ovrigt inte smor eftersom ”mackor” ar numera ett minne blott. Mitt tips ar att du skar upp en lagom klimp och lamnar smor-klimpen framme i rent och fint skick. Maten smakar battre med 100% akta smor sa klart! Strunta i vad Katinka tanker…

  2. Så roligt att du fick nytta av mitt recept på hemgjort Bregott. Minns inte vem som tipsade mig för länge sen. Inte kunde jag föreställa mig att det skulle passa så bra i Karibien 🙂 Imorgon flyger vi ner till vår båt i Frankrike. Där är också knepigt med en del matvaror man är van vid hemifrån. Rågflingor t ex. Vi äter 5-2 sen mer än två år och det funkar bra för oss. Dvs matvila måndag och torsdag och övriga dagar fritt fram, så nyttigt som möjligt. Ha det fortsatt fint!

  3. Nja, smör i 35-40 gr värme blir inte så kul att hantera. I vanlig svensk rumstemperatur så Ja.
    Vi är inte så fanatiska LCHFare funkar inte här i tropikerna. Så det blir 2 knäckemackor till frukosten

  4. Tack för smörreceptet, vi skall strax till Ekerö Sverige och bo hos sonen där även de ägnar sig åt lchf-dieten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s