Lång dags färd

Kl 0800 började vi att ta upp ankaret. Gick jättebra tills vi hade ca 20 m kvar, då var vi tvugna att be båten framför oss att flytta sig eftersom de var ovanför vårt ankare. Inga problem de hjälpte gärna till.
Atalanta med Richard o Kay lämnade ca 1 timme före oss.
Vi har ca 40 sjömil till Antigua och vi räknar med att det tar ca 7 timmar.
Vi började med att gå för motor de första 5 sjömilen, tills vi kommit ifrån Guadeloupe och fick en ren vind, utan fallvindar.
Sen var det upp med alla 3 seglen och vi satte fart. Antigua ligger ganska rakt norrut från Guadeloupe och vinden kom från nordost så vi hade en bidevind hela vägen. Inte min favorit vinkel men idag funkade det jättebra. Vågorna var 2-4 m men mer som dyning än vindvågor vilket gjorde att vi åkte hiss och båten rörde sig mjukt i den grova sjön.

Vi krängde 10-20 grader och att fixa lunch krävde lite kreativt tänkande. Jag spännde upp en tamp så nära båtens mittlinje som möjligt och kunde sedan luta mig mot den och få stöd medan jag fixade våra mackor. Skänkte en tacksamhetens tacke till den som kommit på antihalk dukarna. Prylarna stannar där man stället dem även om båten slingrar o lutar.

När vi hade ca 3 timmar kvar, passerade vi Atalanta! Vi kappseglar inte men emellanåt växer de små hornen ut och man trimmar lite extra för att komma ikapp och om.

Ganska exakt 6 timmar efter starten var vi framme i English Harbour, nu ska vi bara hitta en plats att droppa ankaret på. Första stället fick vi ge upp omedelbart. Kättingen till ankaret kinkade och vi fick inte ut ens en länk! Ner till kättingboxen och börja röja. Hela högen med 70 av 100 meter kätting hade rasat i den grova sjön och det som skulle matas ut låg underst!!!! Öppningen till kättingboxen är så stor att Jonas precis får in en arm och en axel. Inte kul men han lyckades vända på så mycket att vi fick i ankaret och efter ca en timme låg vi tryggt för ankare.

Nu hade jag ju tänkt att visa lite bilder o filmer från överfarten, men si det vill inte internetuppkopplingen…. Får ta det från internet cafeet i morgon istället.
Middagen är uppäten, currygryta på fläskkött, disken diskad och whiskyn uppdrucken. Inte mycket mer att göra idag. Sov Gott go vänner för det tänker jag göra!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s