Palma de Mallorca

Efter 59 timmars kryss i allt från 13 till 3 m/s var vi så framme på Mallorca. Inte utan att det kändes väldigt skönt. Vi kom fram kl 2230 på kvällen så mörkret hade sänkt sig över ön och oss och vi trevade oss fram till ankarviken vi hade utsett för nattens vila. Vi hade sällskap av en ca 90 fots segelbåt och en, vad vi trodde var, en restaurangbåt. En motorbåt i 25 meters klassen, lite äldre modell som var prydd med rosa och blå LED-lampor runt hela båten. Jo det såg lika hemskt ut som det låter. På 11 meters djup droppade vi ankaret och sedan var det fram med en flaska vin och lite ost innan vi kröp till kojs.

När jag vaknade på morgonen var det ju lite spännande att sticka upp huvudet genom luckan för att se hur det såg ut runt omkring oss.

DSC_0066

Vad jag blev mest förvånad över var att jag klart och tydligt kunde se ankaret på bottnen. Härligt klart vatten med badtemperatur 22 grader!

OK, det var ingen naturhamn, men nästan. Restaurangbåten låg kvar, det var då vi insåg att det inte var en restaurangbåt. De hade iallafall en Vattenskoter ombord, och den var de ju tvungna att leka med på morgonen. Slalom i fullfart runt oss andra. Så vi fick hålla ordentligt i frukostbrickan i svallen efter leksaken. Suck, man slipper nog aldrig dessa eländen.

Efter frukost tog vi upp ankaret och gick in till Palma och Club Real Nautico marinan. Vi ska på 70-års kalas i dagarna två.

Marinan är väldigt stor, säkert 1000 platser och båtar i alla storlekar och skick. Det kändes som om man promenerade omkring på en gigantisk flytande båtutställning.

 

Palma är riktigt stor stad. Vilket förvånade mig, visst har man sett kartan men verkligheten är ändå verkligheten. Ankarviken låg i Palma bukten och när vi kom in på kvällen så såg man vilket tryck det var på flygplatsen. Ett plan hann knappt lyfta innan ett var på väg ner. Så höll det på i flera timmar; ett upp ett ner.
Palma är nog mest känd för sin stora katedral och den var stor och mycket imponerande. Det som däremot inte imponerade var ordningen i kyrkan. det var otroligt dammigt på alla altare och en storstädning hade nog gjort susen.
Katedralen var full av skyltar som talade om att det var förbjudet att fotografera. Men det var nog bara jag som var lydig. Toppen var tanten som flyttade på skylten för att kunna få ett bättre foto.

DSC_0079 DSC_0022 DSC_0028

Vad som är lite speciellt med denna katedral är att den är vänd mot Mekka! När de skulle börja bygga den, år 1306, så började man med att riva moskén som stod där, men behöll grunden. När kyrkan började ta form, insåg man misstaget men då var det försent att börja om. År 1601 invigdes katedralen. 300 år att bygga den!

Man blir hungrig av att turista så på vägen tillbaka till båten blev det varsin öl och några tapas.

DSC_0027

Den  här gången serverades varje tapas på en brödbit istället för på en liten tallrik. Mycket trevligt och gott.

Vi har det väldigt varmt och skönt och årets första dopp gjordes häromdagen. 22 grader i vattnet gjorde att man kunde ligga i länge och tre varv runt båten plus en snorkeltur sedan började jag bli skrynklig. Mer än normalt alltså.

Annons

5 kommentarer

 1. Glöm nu inte att besöka Corsica också. En underbar ö det också!
  Hälsar
  Gunnar

 2. Så härligt!
  Mallorca är en underbart vacker ö som är väl värd att undersöka närmare.

 3. Skönt att ni är framme i Mallorca. Det finns en fantastisk grotta med en liten sjö där man kan åka båt med facklor som lyser upp, grottan är lång och varm. Ligger en bra bit från Palmas men en busstur kanske?
  Här hemma är allt bra, Chip har nog glömt Frida nu för han tar för sig mer o mer. Med viss självklarhet occuperar han nu Fridas favoplatser. Han har ju många signaler lite småprat, skall och gny som är lite svåra att tyda. Vatten ? Mat ? Kissa ? Ut o gå ? Man får prova sig fram.
  När seglar ni vidare och vart?
  Kram

 4. @Gunnar: Vi får ju ta en ö i taget 🙂

  @Stig än så har vi bara sett en bråkdel men jag håller med dig så här långt.

  @Tage: De grottorna står på besökslistan! Chips ”pratande” tror jag bara är socialt. Tror inte att vill få mer än uppmärksamhet och kanske någon extra kram.

 5. Hello Jonas and Sofie,

  We are following your site as your where a pilot, thank you for that. We are for 2 weeks in the Netherlands for social events. Nice stories. Where did you anchor in Palma?

  Kind Regards,

  Cees
  s/y beau, trintella 49a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s