Nattpass och dygnssegling

Nätterna kommer fort och är långa även här i södra Europa. Redan strax efter 19 är det mörkt. Kolmörkt. Vågorna som fortfarande var stora såg man inte längre, bara kände. Ibland väldigt överraskande stora, trots att vinden hade mojnat från runt 15 m/s tll ca 5 m/s. Men det tar ju lite tid för havet att lägga sig.

Vi, Lady Annila och Amber av Ljungen, lämnade Albufeira kl 10 för att göra en dygnssegling till Gibraltar. Vi hade legat i Albufeira i 2 dygn för att invänta rätt vind och idag var det dags.

Vädergubbarna har lovat lite omväxlande väder men vinden kommer huvudsak att komma från väst eller sydväst och då vi skall sydost blir det bra med vinden in lite lagom från aktern. Vi började med vindar runt 8 m/s och vågor som var väldigt oroliga. Vinden ökade sakta till ca 15 m/s och då var det ordentliga vågor, men de kom från samma håll, akter ifrån, och vi lyckades hålla bra tryck i seglen så båten rullade inte så mycket. En front med regn kommer över oss, fast det glömde att släppa ner regnet, trots att vi förberett oss. Istället så vred vinden ca 30 grader och vi fick problem med att hitta rätt segelsättning så att seglen inte bara stod och slog. Trots att vinden fortfarande låg runt 15 m/s. Efter ett tag började vinden mojna och vid 18 tiden orkade jag inte höra på seglen som bara slog. De rullades in och motorn fick börja jobba istället.

Middag måste man ha, och i sådant här väder är det väldigt praktiskt att ha färdiga rätter i frysen att tina. Det behövs inte många minuter under däck innan sjösjukan börjar knacka på dörren. Tack och lov har jag bra piller att ta till.

Jag hade frivakt fram till midnatt och när jag kom upp för att lösa av Jonas var det nästan helt stjärnklart. Vilken skillnad, nu kunde man ju se något av havet runt omkring. Trots att vi fortfarande är på norra halvklotet så ser stjärnbilderna helt annorlunda ut. Fascinerande. Man kan stå hur länge som helst och bara titta på dem. Månen gick upp för ca 1 timme sedan och är halv. Fast den ligger ner……. Det har jag inte sett tidigare.

klockan är snart 02.30 och man börjar se ljusen från städerna på fastlandet. På babordssidan kan man ana ljusen från Cadiz och framför oss är det Cabo Trafalgar som glittrar.
Alldeles nyss passerade Star Clipper, en stort passagerar fartyg, knappt en sjömil ifrån oss. Och en båt som ligger för ankare har förbryllat mig ett tag. Men nu är jag så nära att jag kunde identifiera. Besvärligt när man bara ser vita lampor, som strålkastare. Så starka att positionsljusen (röd el grön lanterna) inte syns. Fast en båt för ankare skall inte föra positionsljus så det var ju helt rätt.

Vågorna är nästan helt borta, bara dyningar kvar så vi rullar i sakta mak mot målet. Fart just nu ca 6 knop. Beräknad ankomsttid i Gibraltar är 10:50.

Det ska bli spännande att besöka Gibraltar, ett ställe man hört så mycket om. Men mer om det om någon dag.

Annons

3 kommentarer

 1. Glöm nu inte att mata aporna på Gibraltarklipporna så att engelsmännen kan vara kvar!
  Trevligt att följa era öden och äventyr. Bra gjort Ann-Sofie!
  Ni kan följe lite av våra äventyr på Lenas övningsblogg:
  http://lenasresor.wordpress.com/

  Varför övervintrar ni inte i någon Italiensk hamn? Överlägsna viner och bra mat.

 2. Hej på er!
  Seglar Johan ensam? I så fall har han seglat duktigt eftersom han har nått ner till er på mindre än en månad.
  Det där med solens tider upplever jag också så mått irriterande, vi var i era trakter för ett par veckor sedan.
  Er position bör vara cirka 5° väst och tiden har man efter 15° ost så solen går ju en timme och en kvart ”fel”.
  Glöm inte att ändra till vintertid nu.
  L-E Möller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s