Jazz och mat

Vi var på jazzklubb härom kvällen. Vilket ös! Vilka musiker! Ett gäng “gamla gubbar” som flyttat från England, Tyskland och Holland hit ner till Portimão och som träffas en gång i veckan på en restaurang, Casa Inglese, och spelar jazz med en otrolig inlevelse och känsla. Tyvärr fick vi ett bord närmast estraden vilket gjorde att man inte hörde något resten av kvällen. Tur att vi skulle  hem och sova…..

Vi hade ett par goda vänner på lunch igår. Inget konstigt med det i och för sig. Men då ena halvan av paret är vegetarian så fick man ju tänka till några varv extra. Vegetarisk mat är inte min specialitet precis. Men precis som vanligt så tror man att saker och ting är besvärligare än de är. Först så tänkte jag i de vanliga banorna och försökte byta ut kött/fågel mot något annat. Men det funkade dåligt och idéerna tog snabbt slut. Visst grillad fisk eller en greksik sallad hade man väl kunnat ställa på bordet, men det kändes så lite trist. Nej fram med PCn och ut på nätet och leta efter något. Och javisst fanns det intressanta alternativ utan tofu eller soyabiffar. Och så enkelt, men det enkla är ju svårt att komma på. Jag hittade ett recept på Canneloni med spenat och gorgonzola. Mmmmm det lät gott, fast modet sjönk när jag läste ingredienserna: Keso och gorgonzola och färska lasagneplattor.. Hur i hela fridens dar skulle jag få tag på det. Keso har jag hittills inte sett (lika besvärligt att hitta som Creme Fraich, kesella vet dom inte vad det är överhuvudtaget här nere) för att inte tala om Gorgonzola. Det verkar som om man inte importerar mat från utlandet.
Men skam den som ger sig. Jag tog jollen, själv, och in till stora affären i Portimão. Hittade allt! Det var nog första gången som jag kunde stryka allt på inköpslistan. Fantastiskt. Hittade dessutom ett kanongott vitt vin för 1,29 € dvs ca 12 kr.

Till efterrätt hade vi äppelpaj med vaniljsås.

Ni som blev nyfikna på receptet, här är det:

Tomatsås:
1 st gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
0,5 tsk torkad basilika
1 krm torkad timjan
1 krm torkad oregano
2 burkar (400 gr) hela tomater (eller krossade)
Salt och vitpeppar

Fyllning:
250 gr färsk spenat
lite smör att steka i
salt, vitpeppar och muskot

200 gr färska champinjoner (konserverade funkar nog oxå)
1 rödlök
250 gr kesella eller Keso
100 gr gorgonzola
1 dl valnötter, rostade
200 gram lasagneplattor, färska

Skala och hacka lök och vitlök fräs den mjuk i olivoljan. Tillsätt örter och tomat och låt koka på svag värme i ca 20 minuter (Det skall vara ganska mycket vätska kvar). Smaka av med salt o peppar.

Sätt på ugnen, 200 grader

Skölj spenaten och lägg i en panna med lite smör. Salt o peppra. Värm försiktigt under omrörning i ca 1 minut till spenaten blirivt mjuk. Häll bort vätskan och krydda med lite riven muskot.
Ställ åt sidan

Skiva champinjonerna och stek på hög värme i lite smör ett par minuter. Hacka löken och tillsätt den. Fräs tills allt blir brynt. Salt o peppra. Rör ihop svamp/lök med kesella/keso och gorgonzola och spenaten. Smaka av med salt o peppar.

Skär lasagneplattorna i rutor 9×9 cm. Det skall bli 8-10 rutor (minst). Fördela fyllningen längs ena kanten, rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsfastform (som du även kan ställa på bordet) med skarven nedåt, pensla med vatten allteftersom du lägger ned dem. Pastan kan spricka annars.
Täck Cannellonin med tomatsåsen och baka rullarna i ugnen 20-25 minuter.

Servera med en grönsallad och ev liten färsk riven parmesan. Om man absolut vill ha kött till kan det nog vara gott med lite Parmaskinka till.

 

Ja, så eländigt kan man ha det en vanlig fredags eftermiddag.

Annons

3 kommentarer

 1. Parmaskinka är ju gott, men så nära Spanien kan du nog hitta en ännu godare skinka ”Pata Negra”, oslagbar.

 2. Gorgonzola = Blue Cheese… det brukar vara det narmsta man kan komma om dem inte har gorgonzola

  Creme Fraishe = Sour Creme, valdigt svart att hitta :p

  keso/kesella = philadelphia ar vall det narmsta du kan komma tror jag 😛

  har strovat omkring manga ganger i mat butiker for att forsoka hitta det man vill ha…. fast bra att du hittade allt!

 3. @ Stig. Håller med, pata negra är kanongott. Men inte så gott som priset antyder.

  @Viktor. Njaeee inte ersätta keso el kesella med Philadelphia ost, det blir inte så bra. Bättre att skippa det receptet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s