Tidvatten och väder

Vi kom inte till Cadiz denna gång som vi hade tänkt. Vi vände i Chipiona och gick tillbaka till Faro via Mazagon. Vi detta besöket i Faro med omnejd så valde vi att gå upp till Faro. Det finns ingen marina här, utan vi ligger för ankare. Vattnen här är mycket väl skyddade då vi är omgärdade av sanddyner som ger bra skydd mot vågor.

Faro 001 Det gröna på sjökortet är områden som blir torra vid lågvatten

Faro 002 Det blir lite enklare att navigera när man kan få sjökortet i 3D.

Vindar slipper vi inte, men det är mycket värt att kunna ligga någorlunda stilla när det blåser. Vi har dessutom mycket närmare in till Faro från ankarplatsen än vad vi hade från ankarplatsen vid Culatra till Olhão. Bara plus då alltså, eller?

Nackdelen med att ligga här är att det är ganska stark tidvattenström 3-4 gånger per dygn, upp mot 2 knop och det gör att båten är som en karusell emellanåt. Mest spännande är det när vind och ström motverkar varandra. Båten strävar ju efter att ligga med fören mot strömmen eller mot vinden, så vid de tillfällen när de inte sammanfaller blir det ett evigt snurrande år båda hållen.

Man får även tänka sig för innan man startar watermakern. Startar vi den när vattnet håller på och sjunka så är vattnet ordentligt smutsigt och oaptitligt, så vi får passa på när friskt vatten kommer in från havet.

Men det är fascinerande med tidvatten, jag har nog skrivit om det tidigare, men jag kan inte sluta fascineras. Sanddynerna runt omkring oss är 2-3 meter höga vid lågvatten och när det är högvatten ser man bara lite grästofsar som sticker upp ur vattnet.

Faro 009 Faro 010

Öar försvinner och prickar blir ofantligt höga. Här om dagen var det extra högt och lågt tidvatten, skillnaden var ca 4 meter. Plötsligt fanns det inget land kvar. Bara vatten. Några hus som är byggda ute på sanddynerna såg ut som om de stod mitt i havet. Samtidigt började det blåsa, ca 15 m/s men vågorna blev bara ca 2 dm höga, så vi låg lugnt och stilla. Några timmar senare såg vi inte husen längre och den närmsta sanddynen var som en vägg. När det blåser så mycket så viner det ganska mycket i riggen. Men plötsligt var det något som inte stämde. Det tog en stund innan jag förstod vad det var.
-Det blev tyst. Som om något tryckt på en knapp och stängt av vinden. Strax efter kom ett ordentligt regnväder som varade i några timmar. Tur att man inte var ute och åkte jolle, regnkläder hade man garanterat inte haft med sig.

Och om man inte håller koll på när det högt/lågt vatten kan man bli instängd. Vi hade varit och handlat och skulle åka hem. Men vi fick vänta någon timme

IMAG0152 Högvatten från insidan

Faro 017 Lågvatten från utsidan

 

Fågellivet är ganska omfattande här, med ganska mycket vadarfåglar, dvs de har långa ben och långa näbbar. De jag känner igen är häger, flamingo och stork. Storken har förövrigt byggt sitt bo inne i Faro i en lyktstolpe vid en ganska trafikerad gata. Lugn o ro, varför då?

Faro 022

Annons

En kommentar

  1. Hej Ann-Sofie

    En ”insider” jag talade med igår berättade att ni verkligen fallit för Portugal. Så mycket att se och uppleva. Kul att ni tar er tid att njuta livet. Själv tillbringade jag söndagen med att behandla teakdäcket på Amarone med Boracol. Det växer ju ”grönt” här uppe annars. Sen kom dimman….
    Njut Hälsar Beatrice och Håkan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s