Åka jolle och jolle

Igår eftermiddag när vi var och handlande blev vi lite snopna när saluhallen hade stängt. Klockan var ju bara 13.30. Men så var det. Istället så fick vi gå upp med tuppen (nästan) idag,  för att komma in till Olhão på förmiddagen/morgon. Då det vi den tiden på morgonen är lågvatten var vi tvungna att ta den långa vägen. Kaj o Lena på Amelit skulle med, så vi fördelade gracerna efter motorstyrka i jollarna. Jag, Kaj och Lena i Petit Amelit och Jonas i Baby Annila. Kaj satte fullfart på Petit Amelit och vi var snart uppe i 25-26 knop. Så fort har jag aldrig åkt båt eller jolle tidigare! Det var lite läskigt måste jag erkänna. Men också härligt. Den turen som med mig och Jonas i Baby Annila tar ca 45 minuter var nu avklarad på ca 15 minuter. Viss skillnad! Jonas kom ca 5 minuter efter oss andra.

Saluhallarna här är lika underbara som på de andra ställena vi varit på. Fast idag var det även marknad utanför hallarna. Det kändes som om det var de lokala bönderna som kom med sitt egetodlade och sålde. Färskt och fräscht. Men jag undrar varför de inte låter bl a tomaterna mogna på buskarna (säger man så?) Gröna tomater blir iofs röda efter ett tag, men smaken blir inte riktigt den samma.

Jag och Lena kom på att killarna kunde ju åka hem på egen hand. Så kunde vi ta en tjejtur på stan. Varken Jonas eller Kaj är så förtjusta i att titta på kläder så nu fick vi vår chans. Så himla mysigt och strosa omkring bara vi två och gå in och titta i affärer och ha någon att diskutera en kjol/ett par byxors vara eller inte vara.

Sen skulle vi köra hem! Nu hade vattnet börja komma tillbaka så vi kunde köra genvägen. Men jag hittade nog inte helt rätt väg, för jag fick vinkla upp motorn halvägs för att komma över på vissa ställen. Sen kom en fiskegubbe och visade med hela armen var jag skulle köra. Då gick det bättre.

Tur att det finns snälla och hjälpsamma farbröder.

Men det är skillnad på jollar och jollar. Petit Amelit är ca 1 meter längre och har mycket starkare motor vilket gör att hon planar. Baby Annila kommer inte riktigt upp i planing vilket gör att man blir lite blöt. Speciellt om man får vind och vågor i nosen. I Petit Amelit åker man torrt.
Undrar om man kan trimma vår motor så att den orkar få upp jollen i planing??? Får nog leta reda på någon motorguru och fråga.

Annons

4 kommentarer

 1. Hej
  Hälsa Kaj o lena också. Fan, igår natt kom ett lokalt åskväder hit till Höllviken. Blixten måste slagit ner i den absoluta närheten för blixt och KNALL kom samtidigt. Även den halvdöve tyckte det lät högt. Var ute i natten och sniffade efter röklukten-inget hade hänt men tänkte på er i den åsksituation ni var i tidigare. MVH
  PS Häsa Jonas att hans profetsior håller på att slå in….

  Håkan

 2. hej,

  planerar själv att komma iväg på längesegling och blev därför nyfiken på vad det var för jolle (märke o modell) respektive motorstorlek på Petit Ametit och Baby Annile. jag har förstått av er och andra att snabb jolle är ett stort plus.
  tacksam för svar
  PO

 3. Hej PO
  Låt det inte bara stanna vid planering. Se till att komma iväg oxå. Vi ångrar inte än sekund vårt beslut.

  Baby Annila är en Caribe CX8 med en 10 hp Honda 4-taktare.
  Petite Amelite är en Nautica Rib 12 Sport styrpulpet med en Evinrude 30 hp. du kan läsa mer på http://www.amelit.se

  Det finns rib med aluminiumbotten som är ca 30 kg lättare än Caribe CX8, tyvärr så var vi begränsade av bredd och längd på jollen då vi förvarar den på akterrufftaket. Så vi hade inte så mycket val.

 4. tack för svar. vi hoppas verkligen att vi kommer iväg. Jag följer er på er blog för att få inspiration och goda råd och tips.
  god vind!
  /PO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s