Skogsbrand!

Vi ligger i Viana do Castello och har alltså lämnat Spanien och seglat in i Portugal. Seglingen var på ca 30 sjömil 5-6 timmar och då vi har Portugisiska nordanvinden med oss fick vi en behaglig slör hela tiden.

Vi hade sällskap från Baiona av ett gäng holländare varav den vi seglade närmast med hette Flying Swan. Då vindarna var till vår stora Genackers fördel hissade vi den och flög ifrån både Flying Swan och de andra holländarna. Lite senare i hamnen tyckte Flying Swan att det var fel att vi hade en svan på vårt segel med hänvisning till sin båts namn. När vi förklarade att vi hette Svanberg förstod han och vi fick tummen upp. De flesta som ser vårt segel och sedan får förklaring till loggan blir lite lätt avis. Hur gör man en bild av namnet Smith? eller Svensson?

komprimerad genacker

Framåt eftermiddagen hör vi plötsligt ett motorljud, Högt sådant och ett ser ett flygplan komma in akterifrån över floden bredvid marinan. Det är ett sjöflygplan som landar, kör 4-500 m i vattnet och går sedan upp. Jaha, tänkte vi. Någon som tränar på att landa på vattnet.
Lite senare ser vi ett otroligt stort rökmoln på himlen som bara blir större. Hmm, det brinner någonstans.
Men det var fortfarande långt från oss så vi brydde oss inte speciellt. De hade säkert en brandkår eller två som kunde ta hand om det hela.

Morgonen efter som kom det här planet igen. Jag tog kameran och gick upp på piren och fick då se att det var ett antal bränder på kullarna på andra sidan floden, men fortfarande långt från marinan. Planet kom in över Eifel-bron, missade bilarna med någon meter, landade på vattnet och lyfte igen. Då fattade jag, planet fyllde vattentankar för att släppa ner över skogsbränderna.

DSC_0039  DSC_0042  DSC_0036DSC_0050  DSC_0079

Viana do Castello då? Ja ytterligare en gammal stad. Men en väldigt välbevarad sådan. Väldigt många av byggnaderna var från 14- och 1500 talet. byggnaderna användes fortfarande, antingen som museeum, stadshus eller något kommersiellt.

DSC_0070 Byggt på 1400 talet för att användas som vandrarhem för pilgrimmerna påväg till Santigao de Campostela.

DSC_0073  DSC_0071 Otroliga stenhuggeri arbeten

Hamnen är liten och ligger innanför en svängbro, som man får öppnad om man kallar via VHFen. Det behövde inte vi, för vi gick nära för att titta in i hamnen om det var lönt för oss eller om vi skulle fortsätta 30 sjömil till och gå till Oporto. Rätt som det var såg vi att bron började öppnas och vi blev in vinkade och anvisade en plats. Platsen var precis så bred att vi fick plats med båten och fendrar på vardera sidan.
Hamnkillen som hjälpte oss bad om ursäkt att han inte öppnade direkt när vi kom, men han var först tvungen att fundera ut var han skulle lägga denna JÄTTEstora båt.

DSC_0080 DSC_0082

Här är nog det varmaste vi haft hittills säkert runt 35 grader. Det är lite svårt att hitta ett skuggigt ställe på båten att mäta ute temperaturen från, men när man sitter rakt upp och ner och svetten bara rinner, då är det varmt. Som tur är kan vi köra luftkonditioneringen på nätterna.

Det har blivit lite av en vana att gå på restaurang sista kvällen i en hamn. Så blev det här oxå. Nu hittade vi en liten familjerestaurang Popo eller Pepo. Hur mysig som helst. Engelska var inte speciellt gångbart, men med lite franska, lite spanska och lite engelska lyckades vi beställa en 2 rätters middag och ett Vino Verdhe Tinto som serverades kallt. Jättegott där, men vi tvivlar på att det skulle vara gott att ta med sig. Det är ju ofta så med de små lokala vinerna att de är jättegoda där men inte någon annanstans. Den här gången kände vi oss inte lurade iallafall.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s