Baiona

Vi har haft problem med kylningen av dieselgeneratorn och nu började det bli akut. Den bara stängde ner hela tiden. Vi som hade tänkt ligga för ankare…. Men utan ström till kyl och frys ville vi inte vara, så vi la till vid en brygga i Baiona så att Jonas kunde fixa med dieselgeneratorn under tiden vi hade landström. Felet visade sig vara delar från en gammal impeller som låg och blockerade. Bort med dem och allt funkade perfekt! Sån himla tur att man har en praktisk karl ombord!

Baiona, är nog mest känt för att Columbus landade här med sin båt Pinto när han seglade tillbaka från Nya Världen 1493 (eller nåt sånt) även denna stad har alltså gamla anor.

IMG_4930 När man seglar in till marinan känns det tryggt

Numera är det en semesterort för Spanjorer och fransmän även engelsmännen seglar gärna hit. Vi hade gratis musik från strandbarerna på andra sidan bukten och disco musik större delen av natten.
Alla husen som låg ut åt strandpromenaden kändes hyfsat nybyggda, men tog man sig in bakom så hittade man den gamla ursprungliga bebyggelsen med smala gator och vackra stenhus. Gatorna var så smala att två bilar inte kunde mötas det blev problem även med en bil och en cykel. Men trots detta så fanns det inga enkelriktade gator! Några gator var avstängda för biltrafik och där samsades försäljningsstånd med restaurangbord.

I hamnen hade de en annorlunda anslutning av pontonerna till kajkanten. En trappa! Tur att cyklarna inte väger så mycket, det gick att bära dem i trappan. Men hade man något med sig som skulle upp eller ner var det ett evigt springande i denna trappa.

IMAG0133 Trappa istället för landgång
Gratis internet fanns det i hamnen. Kanonbra! Men det nådde inte över hela hamnen. Så vi som låg längst ut fick vackert ta med oss datorerna och sitta på hamnkontoret eller utanför om man råkade komma när de hade stängt för siesta mellan 14 och 16. När man var där? Kl 14 naturligtvis. Men det går att sitta på marken med laptopen i knät. Funkar hur bra som helst.

Sista kvällen skulle vi gå på restaurang och äta middag. Vi hittade ett torg med en massa bord och slog oss ner. I vår enfald trodde vi att det var samma restaurang för alla bord. Men icke sa nicke. Det var 4 olika restauranger som delade på ytan. Det var bara färgen på servetterna som skiljde den ena från den andra. Sånt tänkte ju inte vi på. Men vi beställde en skaldjurstallrik för 2 personer för 18 euro himla prisvärt tyckte vi. Husets vita vin och en flaska vatten beställdes också in. Maten var kanongod, med en mängd olika skaldjur och fiskar. Så bad vi om notan. 53 euro! Vi hade gått i värsta turistfällan genom att låta servitören välja vinet och han tog naturligtvis inte husets, även om han sa att det var det. Jaja, man lär sig väl så småningom.

Men vi är nog inte så långt från Sverige. Detta fanns i ostdisken i livsmedelsaffären

IMAG0132

Och av priset att döma så är den nog ganska exotisk.

Annons

En kommentar

  1. Undrar om inte landgången hade blivit väldigt brant?
    Annars är jag lite avundsjuk på er, kul att det gått så bra med seglingen.
    Min kompis Chip (han viker inte från min sida) hälsar så gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s