I går gjorde vi en raid i frysen och hittade ett paket med Gravad Lax. Som jag gravade strax innan påsk. Det blev matfrossa.
Gravad Lax med dillstuvad potatis och hovmästarsås till detta. Åh vad vi njöt. Vi brukar konversera med varandra under middagen men inte igår. Vi var fullt koncentrerade på att äta och njuta.
Att grava lax är enkelt även när man är utomlands och har svårt att hitta dill. Torkad dill går precis lika bra.
I Licata trodde vi att vi hittade dill. Men ett litet nackhår fick mig att provsmaka. Det var Fänkål. Fast det hade kanske blivit gott det med. Men när man så sällan får tag på lax att grava så vågar man inte chansa.
Även den dillstuvade potatisen blir helt OK på torkad dill.
Hovmästarsåsen där fuskar jag och använder IKEAS gravlax sås. Senapen som man får tag på utomlands är mycket mer åt dijon-senaps hållet. Dvs väldigt stark vinägersmak och det gör sig inte riktigt i hovmästar såsen.
Visserligen är IKEAS senap av det lite sötare, svenska typen. Men varför slösa god korvsenap när deras gravlaxsås är så himla god.
Bild? Nej det hann vi inte med. Så jag lånar en bild från allas.se
IN ENGLISH
Yesterday we did a raid in the freezer and found a package with Marinated Salmon (Gravlax). That I pickled just before Easter.
Marinated Salmon with dill stewed potatoes and mustard sauce . Oh what we were enjoying our meal.
We usually talk with each other during the dinner but not yesterday. We were fully concentrated on eating and enjoying.
The gravlax is easy to make even when you are overseas and have difficulty finding dill. Dried dill is just as good.
In Licata we thought we found some dill. But a small hackles got me to taste it. It was Fennel. Maybe it had worked out to be a nice taste. But when one so seldom get salmon to marinate I don’t take a chance.
Even dill stewed potatoes is quite OK on dried dill.
The Mustard and Dill sauce, there I cheated and used IKEA’s gravlax sauce. The mustard that you get abroad is much more to dijon-mustard side. That is a very strong vinegar taste and it does not really do into the Mustard and Dill sauce.
Admittedly, IKEA’s mustard is the sweeter, Swedish type. But why waste good sausage mustard when their Mustard and Dill sauce is so amazingly good.
Picture? No, we did not have time for that. So I borrough one from a swedish magazin instead, alllas.se.
Gravad lax är gott och håller sig bra i frysen. Ikeas gravlaxsås är samma som Druvans, den köpegravsås som vi tycker är godast.
Så himla gott. Och när det är tyst runt ett matbord, då är det ett väldigt gott tecken … oftast. 😊