Trogenkund–Loyal Customer

I “våran” supermarket i Licata är de väldigt duktiga på att dela ut klistermärken. Dvs om man handlat för en viss summa så får man X antal kuponger som man så småning om kan byta in mot någon vara, eller få köpa en vara till väldigt nedsatt pris.

Härförleden när vi var och gjorde vår veckohandling och kassörskan kört alla varorna genom kassan så frågade hon om vi ville ha kuponger. “Eh, ja, kanske” svarade jag. “Vad är det för kuponger” Jo man kunde få en bok. Jag tittade på henne och sa med glimten i ögat, “En italiensk bok?” Lite generat svarade hon jakande på min fråga. Men jag tänkte att någon gång i livet kanske jag kan läsa den här boken.
Hon plockade fram ett reklamblad och rullen med klistermärken. Hon räknade och räknade och tillslut kom hon fram till hur många klistermärken vi skulle ha. Hon fyllde hela arket, och böjde sig efter nästa ark också men då stoppade jag henne. Glatt överlämnade hon en bok till mig. Boken var vackert rosa. Boken var en barnbok eventuellt att den var skriven av barn, min italienska är inte riktigt vad den borde vara …

Butiken tillhör en av de större kedjorna i Italien och de har. som alla respektabla butiker ett kundkort. Som inte är kopplat till någonting. Varje gång du handlar så visar du kortet och dina poäng räknas fram och samlas på kortet. I januari varje år så får man gå till informationsdisken och visa upp sitt kort och bli registrerad att man vill ha ut sin trogen-kund-bonus. Man blir ombedd att komma tillbaka 2 veckor senare för att få sina rabattkuponger !?!. Jag kom ihåg att hämta ut dem. Kom även ihåg att lösa in dem. Av någon anledning tittade jag lite noggrannare på kvittot när jag löst in kupongerna. De tog betalt för att jag skulle få min trogen-kund-rabatt!! Någon har tänkt till …

IMG_5454IMG_5460

 

IN ENGLISH

In ”our” supermarket here in Licata, they are very good at handing out stickers. Ie if you shopped for a certain amount, you get X number of vouchers to be switch against a promoted product, or to allow you to buy a promoted product at a very reduced price.

 

The other day, when we were making our weekly shopping and the cashier run all the items through the checkout so she asked if we wanted vouchers. ”Uh, yes, perhaps,” I answered. ”What’s the benefit with the coupons?” Well you could get a book. I looked at her and said with a twinkle in my eye, ”An Italian book?” A little embarrassed, she replied in the affirmative to my question. But I thought that at some point in life, maybe I will be able to read this book.
She picked up a flyer and a roll with stickers. She counted and counted and finally she came up with how many stickers we would have. She filled the entire sheet, and reached after next sheet but I stopped her. Happily she handed a book to me. The book was beautifully pink. The book was a children’s book or possibly it was written by children, my Italian is not quite what it ought to be …

The shop belongs to one of the larger chains in Italy and they have as any respectable store a loyalty card. Which is not linked to anything. Every time you shop you show the card and your score is calculated and collected on the card. In January every year, you have to go to the information desk and show them the card and you will be registered to want your loyal customer bonuses. You will be asked to come back two weeks later to get the coupons!?!. I remembered to pick them up. Pleased that I  also remembered to redeem them. For some reason, I looked more carefully at the receipt when I hade redeemed the coupons. They charged me for redeem the bonus !! Someone had made some thinking …

Annons

8 kommentarer

  1. Nej, det vara bara 3 eurocent per kupong. Kupongerna varv på 10 Euro eller nåt sånt. Men principen…

  2. Förr skulle man ha kundkort men när det börjar bli en ganska tjock bunt i plånboken ledsnar man. Nu ska man lika gärna uppge sitt personnummer inte undra på att identitetskapningar ökar. Men man kan leva utan dessa ”rabatter”.
    Kul o höra hur det är på Sicilen. Kram på er.

  3. Ginkgo…det ringde nå’nstans….ja visst, ja! Jag har varit i Weimar där det finns ett ginkgoträd. Så boken handlar väl om trädets musik. Låter vackert och poetiskt! Ska bli spännande att få läsa recensionen… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s