Flyktingström – Refugees

Hamnen här i Licata är indelad i lite olika verksamhetsområden. Fraktbåtar som lossar och lastar, fiskebåtar, kryssningsfartyg och fritidsbåtar.

I söndags eftermiddag var det ett stort hallå i den gemensamma hamnbassängen. Kustbevakning, militär och två stora civila motorbåtar och några rib som låg och cirklade runt. Vi fattade ingenting, trodde att Kustbevakningen hade beslagtagit en av motorbåtarna¨

Måndagmorgon när vi läste nyhetera, fick det sin förklaring. Italienarna hade plockat upp 1850 flyktingar strax utanför Libyen, de var på väg i rangliga båtar till just Italien. Enligt svenska tidningar är detta ett resultat av att Turkiet behåller flyktingarna och att de inte kan ta sig över till Grekland längre, utan väljer då att ta den betydligt farligare vägen över Canale di Sicilia.

Sitter och försöker läsa italienska nyheter, inte helt lätt, men det funkar. Jag kan inte se att de lämnade av några flyktingar här i Licata, utan verkar som om de kördes upp till Trapani.

Stackars människor som tvingas iväg från sina hem, och luras att betala mängder av pengar för att få en plats i ett flytetyg som knappt är sjövärdigt. Det hade nog varit bättre om de tagit sig till östra Turkiet istället.

Migranti, duemila soccorsi nel Canale di Sicilia

Bild från http://palermo.repubblica.it/

 

IN ENGLISH

The port here in Licata is divided into different areas. Shipping Ships that load and unload, fishing boats, cruise ships and pleasure craft.

On Sunday afternoon there was a big hello to the common port basin. Coast Guard, military and two large private boats and some rib boats that circled around each other. We were a bit puzzled,  thought that the Coast Guard had seized one of motor yachts.

Monday Morning when we read the news, we got an explanation. The Italians had recued 1850 refugees just outside of coast of Libya, they were heading in rickety boats to Italy. According to Swedish newspapers, this is a result of Turkey retains the refugees and that they can not go across to Greece anymore, but then instead choose to take the more dangerous route over the Canale di Sicilia.

Sitting and trying to read Italian news, not easy, but it works. I can not see that they landed any refugees here in Licata, but it seems like they were taking them further north, to Trapani.

Poor people forced away from their homes, and cheated o pay lots of money to get a place in a so called boat that is barely seaworthy. It had probably been better if they had made their way to eastern Turkey instead.

Annons

9 kommentarer

  1. Jag undrar ibland och nästan tror ganska ofta faktiskt … de riktiga flyktingar om vi säger så, de är de som kommer med dessa båtar … de ”farliga”. Medans många som redan är här, som lyckades fly ”fort”, de hade verkligen råd att betala. De har pengar. Jag tror de som fått ta de osäkra färdmedel är de verkliga flyktingar som kanske inte har något att förlora, de är rent ut sagt desperata. Och tar varje chans. Tycket det är mycket, mycket sorligt. Medans jag tycker inte synd om de ”ungdomar” som kommer hit och tror de ska få eget hus eller lägenhet, och tycker att Sverige är dåligt, för maten är dåligt, för långt att gå till buss osv. Jag bor ganska nära ett asyl/flyktingboende och jag ser och hör hur illa de tycker om busschafförer som inte stannar mitt utanför, för att de tycker ca 200 meter är för långt att gå … då detta ligger mellan två busstopp. Vilket det faktiskt finns resenärer som får gå dubbelt så långt in till byn. De så kallade flyktingar tror inte jag att de är riktiga flyktingar, jag brukar kalla dem snobbflyktingar 😊 Hade de varit de som på riktigt hade flytt hade de inte klagat så mycket … jag tvivlar på det faktiskt. Usch jag skulle kunna skriva en hel roman om detta. Jag får verkligen sorg över dem i båtarna … de är de som behöver den verkliga hjälpen tror jag. 😢

  2. Håller med dig i det mesta. Det där med var bussen stannar är faktiskt ganska lätt att förklara. I många länder finns det inte busshållplatser utan bussen stannar där någon står o vinkar eller där någon skall av. Ganska svårt för oss ”ordentliga” svenskar att förstå. Men det funkar bra. Kanske inte tidtabell mässigt så bra. Men missar du en kommer det strax en ny.

  3. Det är en stor och svår fråga. Vad som förbryllar mig är varför se söker sig till länder som är så olikt jämfört med deras hemland. Borde ju varit enklare, kulturellt och religöst att söka sig till ett grann land.

  4. Jo det är sant det du säger. Men dessa är medvetna om att det finns, men de försöker att ”inte förstå” om man säger så. Jag har varit med om det där i Marocko te x. jag blev helt förvirrad där av att det inte fanns Hahaha 😀

  5. Jag undrar om det är flyktingar från Syrien och andra länder österut som tar den omvägen. Är det inte flyktingar från Afrika, den flyktingvägen som varit igång några år? Undrar vilken internationell hjälp Italien fått under åren, tudvis har det varit stora antal.

  6. Vet faktiskt inte, det stod inte i tidningarna om någon nationalitet. Men att de senaste året tagit emot ca 2,5 miljoner flyktingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s