Hur gott kan något vara?–How tasty can something be?

Pratade med sonen igår och de skulle ha stekt lax till middag och Gud så sugen jag blev på lax.
Lax är en riktigt lyxvara söder om norra Frankrike. Man jublar när man kan köpa lax och blundar för att det kostar skjortan och lite till.
Här i Licata finns det ett köpcentra som ligger en bra bit från marinan. Man kan gå dit, men inte tillbaka. Då får det bli buss, eller om man har hyrt en bil så kör man dit. Taxi? Nix det finns inte här! Ja det är sant. Det finns inga taxibilar i Licata!!

Nåväl, vi hade hyrbil så det blev en tur till det andra köpcentrar. De hade som vanligt en stor lax liggande och det blev 4 st laxkotletter. Hade egentligen velat ha en sida, men då hade jag fått köpa en halv lax och filea själv. Nej laxkotlettler blev perfekt.

De tillagades på det absolut enklaste sättet. Stektes i stekpannan med smör och olivolja. Serverades med en vitvinssås med räkor och ris.

Räkor är ett eget kapitel, de säljs helt råa och sedan får man själv bestämma vad man vill göra med den. Så egentligen smakar de inte så mycket. Begreppet färska räkor är väldigt annorlunda i Norden och i resten av världen.

Nu sitter vi och njuter av resterna av det goda vita vinet som såsen kokades på och försöker smälta maten. Blir nog en Grappa till maken och en Limoncello till mig om en liten stund.

 

IMG_5453

 

IN ENGLISH

Spoke to our son yesterday and he and his girlfriend should have  fried salmon for dinner and I realized it was a very longtime since we had salmon. In Sweden Salmon is a really cheap fish,  not as luxury as it is south of north France.
We love salmon because it is a fish that you can prepare in so many different ways, and it is always delicious. Fried, cooked, marinated, baked in the oven, raw on/in sushi. But it is hard to get your hands on a fresh salmon here in the Med..
Here in Licata there is a shopping mall that is located a good distance from the marina. One can walk to it, but not back, with all your bags. To get back you have to take the bus, or a car, if you have rented one to get there. Taxi? Nope, it is no here! Yes it’s true. There are no Taxis in Licata !!

Well, we had a car today so we took a trip to the other mall. They had, as usual, a large salmon lying and waiting for us. We ordered e 4 slices of the salmon. Had really wanted one whole side, a filé. but then I had to buy half a salmon and fillet it my self. No slices was perfect.

They were cooked in the simplest way. Fried in butter and olive oil. Was served with a white wine sauce with shrimp and rice.

Shrimp is a chapter of its own, sold completely raw and then you have to decide what to do with them. Actually they don’t tastes so much. The concept of fresh shrimp is very different in the Nordic countries and the rest of the world.

Now we are sitting here and enjoying the remnants of a good white wine, the same that was in the  sauce in and try to digest the food. Will probably be a Grappa to my husband and a Limoncello to me in a little while.

Annons

7 kommentarer

  1. Salmon is probably my favorite fish although I haven’t had much lately. Shrimp tacos have been on our menu frequently and I’d love to join you for a Limoncello . . . or come to Mexico and join us for tequila!

  2. Vi upplevde också att lax var dyrt i södra Europa. Däremot var det otroligt billigt att köpa färsk tonfisk, som ju är galet dyrt i Sverige!

  3. Åh, så gott!
    Okokta räkor gör sig väl bäst i en kryddig gryta tänker jag mig? Det var länge sedan jag köpte råa tigerräkor, men snart är det dags igen, det finns ju miljömärkta numera och då tänker jag en jambalaya eller något åt det hållet.
    Du har kanske något trevligt recept?
    Kram!

  4. Jo men visst är det så. Vad får man oftast på kroken i Medelhavet? Tonfisk. Så det har nog med tillgång att göra. Laxen måste importeras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s