Back in business

 1. Å vad det är härligt att kunna hitta billiga och fina råvaror igen! Nu är det roligt att fixa i köket igen.

På vår jakt efter livsmedelsaffär, bageri o slaktare hittade vi plötsligt frukt o grönsaksmarknaden och fiskmarknaden. Ja, inte för att vi behöver någon fisk precis. Har fortfarande massor av Tonfisk och lite Wahoo kvar. Men grönsakerna. Wow kändes som om de kom direkt från odlarna. Perfekt mogna tomater i alla storlekar. Jag köpte ca 1 kg cocktailtomater och tre stora fina chilifrukter och en stor bukett Basilika. Nu ska här konserveras! När tomaterna kostsr 0,60 Euro per kilo får man passa på.

Resultatet blev tre burkar med tomat-chili-vitlök-basilika. Tur jag inte köpte mer tomater för konserveringsburkarna verkar ha fått fötter….
 
Being back where you easily can find good and cheap groceries and veggies and I am back in production again! Yesterday when out searching for the Supermarket, all of a sudden we found our self at a fruit and veggie market and just around the corner we found the fish market. Not that we need any fish, still have plenty of Tuna in the freezer and even some Wahoo.

In the veggie market I bought a bag of cocktail tomatoes, perfectly ripe for 0.60 Euro a kilo (0.30 Euro per pound) and ar last Fresh chili and a big bunch of fresh Basil. What on earth are you going to do with that much tomatoes? Well it was just a bit over a kilo, and I can it! Home canned tomatoes with garlic, chili, basil and some oliv oil. You can’t buy anything like that or cheaper. That kilo became one mozarella sallad and three canned jars, for a total cost of maybe 2 Euros.

Annons

4 kommentarer

 1. Absolut, mem ibland behöver man konserverade tomater och då smakar de man gjort själv så mycket bättre. Precis som med hembakat bröd. 😇

 2. Så här gör jag:
  Börja med att sterilisera konserveringsglasen i ugn. Häll lite vatten i botten på de nydiskade glasen och ställ in i ugn 125 gr i ca 30 minuter. Låt de svalna.

  Tvätta tomaterna och om de är stora, dela i ca 4 bitar.
  Skala vitlöksklyftor och dela på hälften
  Plocka Basilikablad och grov hacka
  Grovhacka chili eller annan pepparfrukt
  Skär purjolök i grova bitar.
  Tag fram olivolja och flingsalt

  Du kan antingen krydda alla burkarna lika eller variera dig.

  Proppa burkarna så fulla att du knappt kan stänga. Tomaterna “smälter” ihop under konserveringen. Tillsätt den smaksättning du önskar. Strö över flingsalt och häll på en ordentlig skvätt olivolja.
  Om du använder Patentburkar, stäng locken helt. Om du använder skruvlocksburkar, fäst bara locken löst.

  Ställ in burkarna i ugnen 110 gr, gärna i en långpannan eller en braspanna. Der är lättare att hantera de varma burkarna då. Låt de stå inne tills det börjar bubbla. Stäng av ugnen och låt burkarna stå kvar tills de svalnat. Burkar med skruvlock måste dock först tas ut ur ugnen så det slutar bubbla. Skruva sedan åt locken ordentligt. Tillbaka in i ugnen och låt svalna helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s