Horta till fastlandet Dag 1 – Horta to mainland Day 1

ENGLISH SEE BELOW.

 

Då var vi på väg . Sista delen innan vi är på Europeiska fastlandet igen. Vi räknar med att vara ute i ca 6 dagar denna gång.

Då det under de 10 dagarna vi var i Horta var några riktiga oväder över Azorerna eller i dess närhet har vi studerat vädret noga under flera dagar för att hitta ett bra väderfönster att utnyttja. Måndagen bjöd på hårda vindar (12-15 m/s med byar uppemot 20 m/s) och regn och bara tanken på att vi dagen efter skulle segla iväg kändes helt fel. Men vi började förbereda oss genom att bl a handla mat och sjöstuva. Det är otroligt hur mycket man hinner dra fram på en dryg vecka.

Tisdagen var allt oväder som bortblåst ( Ler ) Svaga vindar och klarblå himmel. Jonas kollade vädret och det var fortsatt bra så vi beslöt oss för att lämna. Glad att vi gjorde matinköpen igår, för det var en väldans massa att fixa innan vi kunde kasta loss.

Första natten var lite rullig. Vi hade vinden in akterifrån och under några timmar hade vi ganska hårda vindar med byar uppemot 15 m/s. Men då vinden var akterlig gick det bra. De upplevleser jag fått höra från båtar som varit ute i det hårda vädret i förra veckan spelade mig ett spratt i natt och jag fick ett litet mentalt brakedown. Jag lyckades komma över det ganska så snabbt. Var “bara” ett sovpass som gick åt pipan.

Vi har kunnat segla i princip hela dygnet, motorn har fått jobba under 5,5 tim. Just nu har vi en halvvind på ca 6 m/s och soldis och en temp på omkr 19 gr. Men det var ganska kyligt i natt så dieselgeneratorn fick börja jobba. Tänk så mycket fukt vi hade sluppit påvägen till Horta om den hade funkat då. Trots att vi fick en ordentlig regnskur på morgonen är det torrt och skönt inne i båten.

Trots att det gungade ganska så ordentligt igår lyckades jag laga middag, köttfärslimpa med kokt potatis och gräddsås.

Vår vindgenerator har strulat och har inte velat snurra och lämna ifrån sig någon el. Ganska så irriterande när vi verkligen behövMen er energitillskottet under nätterna. Jonas trodde att vi fått ett kabelbrott så vindgeneratorn monterades ner och den delen av kabeln som kunde ha blivit skadad kontrollerades när vi var i Horta. Inget fel på kabeln. Jonas tillbringade idag 3 timmar med att felsöka, äntligen hittades felet. En kabel inne i regulatorn (en liten box som ser till att inte förmycket ström skickas in i batterierna) hade lossnat! Bulten som håller kabeln på plats hade vibrerat loss. Rena turen att inget allvarligt hänt. Kabeln skruvades på plats och nu funkar den igen.

 

Position:   39 11 90 N och 025 18 95 W

Dygnsdistans: 166 sjömil

Distans kvar: 812 sjömil

 

IN ENGLISH

Here we go again. The last leg before we are at mainland Europe and Portugal. This leg is estimated for 6 days, so it is a short one. Due to the to really bad weather that hit the Azores and the surrounding Atlantic during the 10 days we stayed in Horta, we studied the weather forecast very thoroughly for several days before we left. Monday was really bad with winds steady at 25-30 knots with gusts 35-40 knots and rain. So Monday we were still not sure to leave the day after. But Tuesday rosed with light winds and blue sky and the forecast was good, we decided to leave. Gosh what a hurry to fix everything. The provisioning I am glad that we did Monday.

So here we are again out on the water. The first night was a bit roly and for a couple of hours we had winds gusting around 30 knots. The wind came from behind, a reach, so it was not that hard to manage. But with all stories we have been told about boats in hard weather the last week it was a bit  tough for me.

We have been able to sail most of the time today. Only 5,5 hours with the engin. Right now we have a broad reach of 12 knots, haze with some sun and a temp of approx. 19 degrees C. During the night it was a bit chilly so we started the diesel heater. I just wished we hade that working during the passage to the Azores, then the boat wouldn’t have been as damp. Now it is warm and dry below even during the heavy rain this morning.

Even if it was a bit roly yesterday I managed to cook us some dinner. Meatloaf with a nice gravy and potatoes.

Our wind generator has caused us some trouble. It didn’t delivery any current. Most irritating since we need it during the night sails. When we were in Horta Jonas took it down and dismounted the cabel to check that it wasn’t damaged. It wasn’t. So today Jonas spent 3 hours trying to find the error. At last he found that a cabel was loos inside the regulator (a small box that prevent to much current to the batteries). A nut has un-screwed it self. Jonas put it in place again and now it is up running!

 

Position: 39 11 90 N and 025 18 95 W

Distance last 24 h: 166 nautical miles

Distance left: 812 nautical

Annons

4 kommentarer

  1. I Portimao nära 30 grader. 20 grader ivattnet. Förutom några vindtoppar ett underbart väder under dagarna. Räknar ner dagarna mot Er ankomst.
    Kerstin och Per

  2. Underbar upplevelse. Hoppas ni slipper fler oväder!
    Kram Kim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s