Faial–Azorerna

Azorerna är en liten ögrupp som ligger ca 200 mil väster om Portugal, ute i Atlanten. Ögruppen består av 9 öar varav vi har besökt en, Faial. Det var meningen att vi skulle besöka några till, men vädret är så ostadigt och marinorna på de andra öarna är det inte säkert att vi får plats i. Att ligga för ankare när det vinden viner med 20 m/s är inte kul. Vindriktningarna varierar mycket vilket gör att den ankringen som är säker ena dan är osäker nästa. Så vi har bestämt oss för att ta de andra öarna vid något annat tillfälle.

Faial är en av de mindre öarna i ögruppen, 22 x 15 km vilket gör att man kör runt ön i maklig takt inkl div fotostopp och utflykter på ca 5 timmar!

Vi börjar med att hyra en bil tillsammans med Mats och Jocke “Lappen” från Ismini. Sedan bär det av. Första stoppet blir vid saltvattenbaden i Varadouro på västra sidan.

DSC_0024 DSC_0019

Bassängerna fylls automatiskt med havsvatten när vågorna slår över lavastenarna och dånar in genom den lilla cementöppningen. Det var alldeles för kallt för att bada och när vågorna kom in blev det riktigt strömt i den lilla bassängen. Men välidt fascinerande att se. För att komma ner till bassängerna fick man gå genom ett område med lavastenar där man hade cementerat gångvägar.

Så fortsatte vi vår färd på pittoreska vägar kantade av grönska

DSC_0028

Det är inte så mycket blommor än, men man ser att de finns där. De är i knopp. Hortensia, som ön inte fått sitt namn ifrån, växer vilt här.

1958 var det ett vulkan utbrott här på ön. Och vid Ponta dos Capelinhos i väster ser man det karaktäristiska månlandskapet.

DSC_0026

Nästa stopp var vid en rastplats med magnifik utsikt.

DSC_0030 DSC_0029

Vi åkte även upp till vulkanen mitt på ön, Caldeira. Toppen på vulkanen har sjunkit ner 50-100 m och där nere finns nu två insjöar. Flamingos lär hålla till där, men inte idag. Det var svinkallt och blåste ordenltigt där uppe så vi avstod från den 8 km långa promenaden runt kratern.

DSC_0041

Man hade en härlig utsikt där uppifrån. Ön i bakgrunden är Pico, också en vulkan och Portugals högsta punk. 2100 möh.

DSC_0044

 

Vägen upp till vulkanen var kantad med Cypresser. Men glöm de här futtiga som vi har hemma i trädgården. Detta är träd!

DSC_0049

 

Faial är en mycket vacker ö och risken att vi kommer tillbaka på något sätt är stor!

Annons

En kommentar

  1. Verkar att vara mycket sevärt på denna ön och säkert de andra också. Ni får väl fler tillfällen att kolla upp ögruppen. Må väder o vindgudar vara med er på hemresan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s