Horta, Azorerna

CLICK FOR ENGLISH

 

Nu har vi varit här i några dagar och har hunnit ikapp tidsomställningen. Men inte dagsljusomställningen. Visst är det konstigt att något man levt med hela sitt liv, dvs att det på sommar halvåret är ljust på kvällarna, bara tar ca 15 månader att vänja sig av med?

I Karibien så var det ljust vid 6 på morgonen och mörkt vid 1830, vilket gjorde det ganska enkelt att gå och lägga sig vid 21-tiden och komma upp när det började ljusna. Men här så är det ljust till iallafall 22 och vi kommer inte i säng, varför vi sover längre på morgonen och är inne i en ond cirkel. Men vi jobbar på att komma upp när det börjar ljusna för man hinner ju så mycket mer på dagen då. Men det är trögt. Kroppen vill ju ha sina ca 8 timmar med sömn iallafall.

Temperaturmässigt har omställningen gått snabbt. Här är 10-12 grader kallare än i St Martin och vattnet är ca 10 gr kallare. Så något bad blir det inte! Men jeans och fleectröjor har letats fram och jag har stoppat ett täcke i påslakanet. Jonas biter ihop och nöjer sig med bara påslakanet. Fördelen med den svala vattentemperaturen är att vi får svalt vatten i kranen. Vår vattentank är ju i kölen och 18 gr vatten är betydligt godare att dricka än 29 gradigt.

Horta är huvudorten på ön Faial. En ö som inte är speciellt stor och som bebos av ca 15.000 personer. Precis som andra ö-bor så är de stolta över sin ö men samtidigt väldigt vänliga och omtänksamma.

Och visst märks det att man är i Portugal. Inte minst på stensättningen av gator och trottoarer. Gatorna har svarta fyrkantiga gatstenar och trottoarerna är mönstrade med svarta och vita stenar. Och inte vilka mönster som helst. Nästan som konstverk.

DSC_0018 DSC_0019IMG_2785 IMG_2786

Och appropå konstverk.

Seden att lämna sitt bomärke på hamnens pir började här i Horta (är jag ganska övertygad om) sedan har det spridit sig till bl a Funchal på Madeira och Las Palmas Gran Canaria. Och här finns “konstverk”. På alla plana ytor man kan hitta i hamnen är det något målat och det är kul att gå och titta och leta efter “kändisar”.

DSC_0010 DSC_0009

Viss lägger ner stor möda på sina bomärken. Den här bestättningen har cementerat fast ett ankare och konstfullt draperad tamp.

DSC_0002

Så kan man få några visdomsord oxå

DSC_0004

Och det instämmer vi verkligen i.

 

IN ENGLISH

Now we have been here for at couple of days and have had time to get rid of the jet lag. More problems with the change of daylight time. It is so strange that something you have lived with your whole life only took about 15 months to get rid of. In Caribbean it was daylight around 6 am and dark again at 0630 pm. Which made it pretty simple to go to bed at 9 pm to be able to wake up when the sun rosed. But here where it is daylight untill 10 pm, it is so hard to go to bed with the consequense that you sleep in during the morning. We are working on getting this to work, but I think it will take some time, even if the body wants an 8 hour sleep-

Weather vice, or temperature vice it was easier. Even if it is like 10-12 degrees colder here than in St Martin, it is pretty easy to jump into the jeans and pull a sweater over your head. The water is about 10 degrees colder aswell. Meaning that we cold nice cold water to drink. We have our water tank in the keel so it adopts to the water temp quite fast. And 18 degrees water is much tastier than 29 degrees.

At it is so easy to tell that you are in Portugal. Houses with facades made of tails and the stone patterns at the pavements. Those paviours are really artists.

DSC_0018  DSC_0019IMG_2785IMG_2786

And when we are talking about art…..

 

The custom to paint your mark on the pier, I belive started here in Horta. Now you can find it in Funchal, Madeira and Las Palmas Gran Canaria as well. n every smoothe surface there is a piece of art, and it is so fun to look for someone you  know.

DSC_0010 DSC_0009

Some people puts a lot of effort into their mark.

DSC_0002

This one has cemented an small but real anchor and decorated with some ropes. And it is still readable after 17 years.

You can also find some vice words

DSC_0004

 

And that we really do agree in!

Annons

4 kommentarer

  1. Tidsomställning är svårt, när man äntligen ställt om till sommartid, ja då ska man ställa om till vintertid. Verkar väldigt intressant Ö och roligt med dessa minnesmärken.

  2. Min gamla målning är säkert borta. Den gjorde jag för 29 år sedan. Gratulerar till väl genomförd segling.

    För mycket action här just nu. Vår vän Ann fick nästan benet avslitet i ankarspelet igår. Vi var närmsta båt. Inte kul. 5 timmars operation och det verkar som hon för behålla benet.

  3. […] Gatorna är smala, precis lagom breda för häst och vagn. Att bygga så här är ganska vanligt i kusttrakterna. Det borgar för att man få lä inne bland husen. Vinden orkar tydligen inte snirkla sig runt för mycket. och som vanligt här i Portugal är gatorna mycket vacker stensatta med diverse mönster. Fast gatorna i Horta på Azorerna, där var stensättningen snäppet vassare. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s