Köksstädning

Fick för mig att städa köksskåpen häromdagen och samtidigt göra en inventering över vad som finns. Det var behövligt och vad mycket kul man utökat bl a kryddhyllan med.

IMG_2470

 

Mandel och kokosmjöl, gott ett ersätta lite av vetemjölet med när man bakar. T.ex kladdchokladkakan där tar jag numera 1/3 kokosmjöl, 1/3 mandelmjöl och 1/3 vetemjöl. Bröar formen med kokosflingor.

Tonfisk smaksatt med chili, super gott på ett kex

Vaniljsocker är snudd på hopplöst att hitta, däremot är flytande vanlijessens enkelt att hitta. Har ännu inte lyckats fundera ut doseringen, ingen hint på flaskan heller.

Goya Adobe en kryddmix som var nödvändig i en marinad jag fick av en grenada kock. Försöker använda den till annat också men jag har så svårt för färdiga kryddblandningar.

På Fisherman Friday i Gouyave, Grenada fick jag tag på en flytande all-krydda. Den hade hamnat långt in i skåpet och är än så länge otestad. Men jag tror att den passar bäst till fisk.

West Indies Pepper sauce, den är populär i köket, doppa fruktbitar i, krydda grytan med, tillbehör till biffen. Stark som få men otroligt god. Fick ett recept av en kvinna på Trinidad, men mängden färdig vara avskräckte från att göra egen. 10 l hade nog räckt i några år……

Oh ja, Trinidad, på marknaden där fick jag ju tag på det absolut starkaste jag någonsin smakat. Tillverkarens Svärmor var nog en tant med riv i.

IMG_1904

 

Tumeric – Gurkmeja är en krydda som är väldigt nyttig. Massor med antiinflammatoriska ämnen, antioxidanter och vad som Trinidad och Grenada anser som deras svar på penicillin. Den används numera väldigt flitigt i matlagningen. Ja, den färgar gult, men tillsammans med lite milt Paprikapulver så får rätten en varm orange färg. Gurkmejan smakar inte så mycket, men överdoserar man så blir det lite beskt.

På supermarketen här i St Martin, fastnade jag vid sylthyllan! En avdelning i affären jag normalt inte brukar ägna så stor uppmärksamhet. Men idag blev jag glad att jag stannade till. Hittade alla möjliga sylter o marmelader, kokosnöt, banan, guava, passionsfrukt mm mm. Två burkar kom med hem; Guava och Passionsfrukt. Men det får nog bli en burk med Cocossylt också man måste ju smaka….. Men banansylt tror jag att jag avstår. Om jag inte får en specialbeställning förstås  Ler

Sedan är det ju prylar man kan leta ihjäl sig efter, t.ex sirap att använda när man kokar kola eller bakar limpor. Hittar massor av sirap men alla är smaksatta med de mest konstiga saker. Hela vitpepparkorn är också nästan hopplöst att hitta. Jag tycker att nymald vitpeppar är så mycket godare än den färdig malda som finns att köpa, så när jag väl hittar hela vitpepparkorn brukar affärens lager bli tömt.

Ost – jo det finns men det finns ju så mycket mer än Gouda, Edamer och någon konstig typ av cheddar som inte smakar speciellt mycket. Tänk om någon av de svenska osttillverkarna kunde exportera till åtminstonde Trinidad och/eller Grenada eller någon av de franska öarna. Typ Västerbotten, Prästost, Herrgård.

Från ost till ostbågar är det inte så långt, eller det kanske det är. Jag säger bara en sak OLW Ostbågar, de i den vita påsen med färgglada duttar på. Tänk om de kunde antingen lära upp någon av sina kollegor att göra ordentliga ostbågar eller börja exportera dem.

Annons

3 kommentarer

  1. Åh, det är så roligt med nya spännande kryddor! Fick sumak av en god vän, inköpt på en marknad i Turkiet. Mycket god, frisk och lite mer fart än i den man köper här.
    Vitpeppar har aldrig varit min förtjusning, använder den bara hel i fläskläggskok och liknande. Svartpeppar kan jag inte leva utan, dock.
    Banan och kokos i sylt eller marmelad klarar jag mig lätt utan 😉
    Min första svärmor bjöd på hjortronsylt till brieost, väldigt gott! Håller med dig om att svenska hårdostar är mycket goda, det är nog bara danska och schweiziska och i viss mån tyska som kan mäta sig med dem.

    Ha det gott!

  2. Det är nyttigt att inventera och ibland slänga. Det var mycket smått o gott bland dina kryddor. Men kokossylt där går nog gränsen för mig är inte speciellt förtjust i kokossmak överhuvudtaget. Föredrar Mumsmums framför kokosbollar t.ex.

  3. Kokos är helt OK i drinkar o bakverk, men sylt nej fär går min gräns oxå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s