Ellagring dvs batterier. Igen……

Så flög då V tillbaka till Singapore och vi var ensamma igen och stillheten sänker sig över båten. När killarna var här var det ständigt liv och rörelse. Musik, prat, skratt vilket var en underbar känsla. Nu dröjer det ett tag innan vi är tillsammans alla fyra igen. Längtar redan…….

Nåväl, vårt liv fortsätter som vanligt med att fixa prylar som inte funkar som det ska. Elen ombord är ju ett ständigt aber. Gissa om jag är trött på allt snack om Watt och Ampere och att ständigt tänka sig för när man behöver el.

Vindgeneratorn och solpanelerna är just nu (ta i trä) i full produktion och under förra veckan när det blåste så in i norden här tillverkade Vindgeneratorn mer el än vad den gjort under hela året den varit installerad!!
De solpanelerna som “blev över” när vi installerade de nya på taket, fick varsin aluminiumram och hänger nu snyggt och prydligt på mantåget när vi ligger stilla. Solpaneler och Vindgenerator gör att vi egentligen bara behöver köra dieselgeneratorn för att göra vatten. Äntligen har vi nått den nivå på förnyelsebar energi som vi strävat efter i många år.

Men ingen lycka som är beständig. Hösten 2012 fick vi införskaffat nya batterier. De gamla gav upp ett efter ett och denna gång satsade vi på 6V Golfbils batterier. Vi har ju 24 V system ombord så vi kopplar dem 4 och 4 och har alltså två banker med en massa Amperetimmar. När vi fick dem så var det tre stycken som det var lite tveksam kvalitet på. Men att skicka tillbaka dem för att få tre nya blev krångligt och dyrt så vi beslöt att behålla dem. Men nu, så gav de tre upp och vi skulle då ersätta de tre. Tror ni att det gick att få tag på likadana batterier? Nej, just det. Det gick inte. 6V golfbatterier var inga problem men inte med AGM och det antal Ah vi hade gick inte. Så det var då bara att bita i det otroligt sura äpplet och skaffa åtta nya. Som tur var kunde vi sälja de fyra gamla som fungerade  så kostnaden blev i slutänden inte så hög.

Att få batterierna från marinshopen till båten blev spännande. Jonas tog alla 8 på en gång i jollen, jag åkte efter i en annan jolle.

IMG_2038

Vi var väldigt glada att vind och vågor lyste med sin frånvaro. Nu är batterierna på plats och alla fungerar precis som de ska. Nu hoppas jag innerligen att vi inte behöver byta på några år.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s