Orkansäsongen är över!

Äntligen är orkansäsongen över och vi kan börja segla igen. Många anser att denna eländiga säsong är slut 1 november men vi väntar gärna lite till för att vara på den säkra sidan. Vi har ju som motto: We don’t do storms and we don’t do ice.

Orkansäsongen börja, statistikt sett, den 1 juni och är slut i november. Det innebär att man ligger still och har sin vintervila under sommaren och när ni där hemma packar in båtarna för vinterförvaring så börjar vi ruska liv i oss och båten och förbereder oss för en ny säsong.

Sommaren här i Karibien är blöt och blåsig och allmänt ostadigt väder, så då söker man sig gärna lite längre söderut för att både få stabilare väder och minska risken för orkaner och stormar. Vår försäkring säger dessutom att under orkansäsongen får vi inte ligga för ankare om det kommer en namngiven storm. Så då är beslutet lätt att gå till en av de öar som historiskt sett fått minst oväder. Trinidad. Under perioden 1851-2010 har Trinidad fått totalt 11 storm oväder, av dessa 11 är 7 Tropiska Stormar.

Trinidad ligger på 10e breddgraden (Ekvatorn är 0) och Grenada ligger på 12e breddgraden och skillnaden på antalet oväder är stor. Under samma period har Grenada träffats av 38 oväder där 27 har varit tropiska stormar. 2004 och 2005 var inga bra år för Grenada. Först kom den tropiska stormen  Earl i augusti och en månad senare kom Ivan, en kategori 5 orkan slog till med stor kraft och orsakade stora skador på den fattiga ön. När de hade börjat få ordning på oredan slog nästa kategori 5 orkan till, Emily Det är först nu de börjar återhämta sig.

Men hur och varför en massa orkaner och stormar? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Är väl naturens sätt att röra om i stora vattengrytan, fylla på med färsk vatten (regn) och se till att invånarantalet vad det gäller både människor och djur hålls på en lagom nivå. Nu förtiden är det kanske inte så många människor som omkommer i ovädren efter som vi idag blir varnade i så god tid att man hinner förbereda skydd. Dock att 3 personer fick sätta livet till på St Martin när en orkan dels bytte riktning och ökade i styrka så snabbt att varningarna inte hann ut.
I La Paz, Mexicos Stilla Havssida fick man också en ordentlig orkan och ett antal seglare omkom.

De flesta oväderna börjar strax utanför Cape Verde öarna i östra Atlanten och beroende på vattnets temperatur så kan detta lilla oväders frö antingen dö ut eller växa. När det är något på G så får vi här i Karibien först en Tropical Wave, som kan utvecklas till en Tropical depression som sedan kan bli en Tropical storm eller Hurricane.
Vad som är skillnad mellan en wave och en depression blir jag inte riktigt klok på. Har försökt hitta någon enkel förklaring, men jag tror inte att det finns enkla förklaringar när det gäller meteorologi.

I år har vi nog haft väldigt få oväder, tror att den sista började på G vilket då blir 7 st. Varje år börjar man om på bokstaven A och vartannat år är det kvinnonamn och vart annat mansnamn. I år var det killarnas tur.

Jag har skrivit om om årets första tropiska storm och Orkanen Berth tidigare i år.

Jag är så tacksam att vi har sluppit undan så lindrigt i år!

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s