Vardagslunk

Dagarna går sin gilla gång. Vi har fortfarande varmt, idag hel mulet men ändå drygt 20 grader i luften. Linnet har bytts mot en T-tröja men shortsen är fortfarande på liksom sandaler/flippflopp. Vattentempen ligger nog också strax över 20 grader, men vädret har inte riktigt lockat till bad de senaste veckorna även om det är varmt.

Jag har äntligen kommit igång på allvar med mina power walk. Jag går 3-5 km minst en gång i veckan och i så snabb takt att jag blir svettig och lite andfådd. Upptäcker att jag går rundorna snabbare för var gång. Det är kul. Har nu laddat ner en app till min iPhone som håller reda på var, hur långt och hur snabbt jag går.

Det är fantastiskt vad mycket man kan använda telefonen till egentligen. Inte nog med att den håller reda på motioneringen, under tiden jag går spelar den även en ljudbok och ser jag något kul kan jag ta ett kort eller en liten film. Får jag ett mail eller någon av er kontaktar mig via Facebook så plingar det till i telefonen. Fast det är klart de kallas inte telefoner längre utan Smartphones vilket nog är en bättre benämning.

Apropå Facebook. En av våra båtgrannar har blivit vän med mig på Facebook och för att förstå mina inlägg så använder hon översättningsfunktionen. Den funktionen verkar vara kopplad till vilken web-läsare/Browser man använder. Och översättningsprogrammen varierar verkligen i funktionalitet.

Microsofts program Bing klarade inte av att översätta från svenska till engelska så att man förstod medan Google’s översättningsprogram klarade det hela galant. Föreslog t.o.m. rättning av en felstavning.

Jag fick många kommentarer och funderingar om översättningsprogram. Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag instämmer helt och hållet i att översättningsprogram inte är att lita på och man skall definitivt inte använda det för att översätta till ett språk man inte behärskar själv om resultatet skall delges någon annan. Men för att översätta till sitt modersmål för att förstå en text tycker jag är helt OK. T.ex har vi många seglar kompisar som skriver sin seglingsblog på språk som jag inte är så bevandrad i. Då använder jag Google Translate för att få en hint om vad de berättar.

Jonas är mycket flitig med att fixa saker och ting på båten. I år är vår att-göra-lista inte fullt så lång som förra året, men innehåller lite jobbigare/större projekt. Bl.a skulle vi rengöra dieseltanken och byta isolering på vår frys.

Dieseltanken blev ett litet äventyr. Vi hade nämligen ingen manlucka så först fick tanken tömmas på de resterande 100 literna, sedan fick den luftas i några dagar, Jonas blåste in tryckluft i tanken för att få lite cirkulation så att vi blev av med ångorna. Sedan fick han hjälp av Johan på Amber med att ta upp två hål i tanken och sedan tillverka lock till hålen.

Döm om vår förvåning när tanken var nästintill ren! Tanken har inte öppnats på 14 år och den var nästan i skick som ny. Vi hoppas och tror att det är tack vara Triboron Drivmedelsförstärkning som vi inte hade någon goja i tanken. Om inte så hjälper Triboron till att minska förbrukningen av diesel.

Dieseltank_20121105_694-Dieseltank_20121105_691-Dieseltank_20121008_680-

Manluckorna uppsågade. Rakt ner i dieseltanken och nya manluckorna förseglade

Sedan var det dags för frysen. Vi har under de senaste året fått kondens i golvet som ansluter till ena väggen på frysboxen och inget har hjälpt för att få bort fukten och när det började växa div konstiga saker där (penicillinodling sa Jonas) så var det dags att göra något åt saken. När boxen väl var bort lyft så upptäckte vi att det var is i isoleringen mot golvet. Dvs ett ordentligt kallras, eller blir det varmras i detta fallet?. Jonas tog bort det gamla och när det tinat upp så dröp det av vatten. Inte så konstigt att kompressorn gick mer eller mindre dygnet runt.

Ny tjusig polyuretan införskaffades och limmades på och under boxen så nu har vi inga problem längre. Innan bytet av isolering hade vi 7 graders temperaturskillnad på utsidan av frysen Dvs frysväggarna var 7 grader svalare än den omgivande temperaturen. Nu har vi 1 grad!

Frysen_2012-10-13_736-Frysen_2012-10-14_760-Frysen_2012-10-16_769-

På marknaden i förra veckan hittade jag tomater för 30 Eurocent per kilo. En stor kasse inköptes och sedan hem och konserverade tomater, en del hela och en del som passerade tomater. Några burkar smaksattes med Basilika, några med Pirri-Pirri. Samtliga har en grundsmaksättning med vitlök.

Ska bli jättespännande att smaka i nästa vecka. De skulle stå och vila i 14 dagar innan man använde innehållet.

Konservering_2012-10-10_729-

Remoulad är något som vi tycker väldigt mycket om, speciellt den danska varianten med curry. Men det går ju inte att hitta här i Grekland, så då får man ju blanda en egen, som egentligen inte är någon konst. Men hittar man inte rätt ingredienser så blir det lite trixande. Bl a så skall man använda sig av mixad Pickles. Pickles i Sverige innehåller ju bl a syltlök, det gör Pickles inte här i Grekland varför jag inte fick till riktigt rätt smak. Hittade inte heller syltlök däremot hittade jag färska små lökar på marknaden och då fick jag göra egen syltlök.

 

Frysen_2012-10-18_773-

Den ska också stå till sig i 2 veckor så det dröjer innan jag kan göra nästa batch med Remoulad. En liten utmaning har jag fått av dels vår engelsk-danska båtgranne dels av den danska båten på grannbryggan. Båda vill ha receptet!

 

Igår kväll var med på en Progressive Dinner. Jättekul.

Det innebär att man i förväg får anmäla sig och antalet anmälda båtar/familjer måste vara jämt delbart med 3. Vi var 6 båtar anmälda vilket betydde att 2 båtar fixade förrätt, 2 huvudrätt och 2 efterrätt. Varje båt serverade till 6 personer (sig själva + 2 båtar). Vilken del av middagen vi skulle göra fick vi reda på i måndags och var vi skulle inta förrätten fick vi reda på 20 minuter innan vi skulle vara på respektive båt. Strax innan det var dags att bryta upp från förrätten fick man ett kuvert där det stod vart man skulle gå för nästa rätt. Allt hålls hemligt, både vem som gör vilken rätt och vad man tänker servera. Mycket trevligt och kul och man fick lära känna nya personer och gamla bekantskaper lite bättre.

Vi fick en efterrätt på vår lott och jag gjorde Äppeldessert x 3, dvs 1 kula med äppelsorbet, 1 glas med äppelsoppa och 1 äppeltart. Det blev en klar succé, även om jag blev besviken på sorbén. Smakade mest som fruset äppelmos så det får jag jobba vidare på.

 

Nu är det bara 35 dagar kvar tills det vänder!

Annons

2 kommentarer

  1. Jag måste beundra din energi, eller är det utmaningen att fixa saker själv, som lockar. Nu förstår jag det där med översättningsprogrammet, kanske läste jag slarvigt men jag fattade inte att det var grannen som hade låtit översätta.

    Sicket jobb Jonas haft med dieseltankarna, jag har ingen erfarenhet av diesel, men har läst en del insändare från båt och bilägare som haft problem, beroende på att Shell o Preem förmodligen också de övriga blandat in något medel för att göra dieseln mer miljövänlig.
    Ni lider i allla fall inte brist på sysselsättning o det är ju skönt.
    Kram till er båda.

  2. Jo det kanske är lite att göra saker själv och från grunden som driver. Sen låter det nog krångligare än det är. Titta gärna på kanalarna.wordpress.com där samlar jag min äventyr i köket.

    Hälsningar Ann-Sofie Svanberg

    Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s