Palmer och snö!

Sista veckan i Agios Nikolaus fick vi besök av ett holländskt seglarpar som vi träffade i Portugal sommaren 2010 när vi var på väg söder ut. Sedan dess har vi stött ihop med dem ett antal gånger och nu tog de flyget till Kreta för att hälsa på oss.

Det är bra med besök, för då blir man äntligen färdig med att åka iväg på sightseeing i närområdet. Vi har besökt grannstaden Neapolí och vi har kört bort till den östra kusten och besökt palm-stranden Vhai och samt den gamla byn Zakros.

Neapoli ligger bara någon km från Aghios Nikolaus och var en sömnig liten by. Fast huvudgatan var imponerande bred.

DSC_0009

Annars är nog Neapoli nog mest känt för Lasithi platån som ligger i bergen ovanför. Men dit får vi åka en annan gång.

Några dagar senare så styrde vi kosan öster ut. Mot ostkusten. Man glömmer lätt att det tar tid att köra på Kreta, smala och kringel-krokiga vägar som inte uppmuntrar till några högre hastigheter vilket gör att en tur på 10 mil tar en hel dag i anspråk. Nåja, lite hann vi se.

DSC_0026

Utsikt över Mirabello bukten mot Aghios Nikolaus.

Vi höll på att krocka med en stor fårhjord men

DSC_0029 DSC_0032

hann få några bilder innan de försvann i fjärran

Så småningom kom vi fram till dadelpalmsskogen vid Vhai. Den enda av sitt slag på Kreta. Jo enstaka palmer finns det gott om överallt, men här har nog någon planterat palmer för en herrans massa år sedan och därefter har de förökat sig på egen hand. Stranden kändes iallafall väldigt unik.

DSC_0044DSC_0049

Vår tanke var att åka till en stor ruinstad, Kato Zakros. Ett gammalt minoiskt palats, typ Knossos, men helt orört. Tyvärr så kom vi inte ända dit. Tiden tog slut. Så vi åt lunch i Zakros som ligger i bergen någon km ovanför, Kato Zakros får bli en annan gång.

Vädret på Kreta har varit helt fantastiskt denna höst. Temperaturen har den senaste månaden legat runt 23 grader och solen har strålat de flesta dagarna. Jag tror att vi haft regn sammanlagt 5 dagar sedan början av oktober. Vi har haft en kraftig kuling från syd med vindbyar uppemot 25 m/s.
Det är tack vare de sydliga vindarna som vi har så varmt. Men jag är bara tacksam. Shorts, t-tröja barfota eller sandaler ända in i december! Me like!

Men så var det dags att packa väskorna för att åka till Sverige för att hälsa på släkt och vänner och för att fira jul.
Frukosten intogs i 23 gradig värme i sittbrunnen. Middag intogs i ett 23 gradigt kök med snö och massor av minusgrader utanför. Brrrrrrrr.

IMG_0276

Tack alla underbara vänner för att vi fått låna sängar och blivit bjudna på underbara middagar!

Just nu sitter jag hos mina föräldrar och tittar ut på ett ymningt snöfall. Dagens sysselsättning är räddad. Det får bli till att bekanta sig med snöskyffeln har jag en känsla av.

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s