Heraklion

Vi beslöt oss för att vara turister på riktigt häromdagen, och tog hyrbilen till Heraklion. Jo vi har varit i Heraklion tidigare, men alltid haft ett ärende och inte haft tid att lufsa runt i stan och titta på sevärdheter och insupa atmosfären.

Heraklion är sedan mitten på 1970 talet Kretas huvudstad igen och har ca 170.000 invånare, vilket gör den till Greklands 4:e största. En stor stad med andra ord. Chania som är näst störst på Kreta har ca 55.000 invånare och Agios Nikolaus har ca 10.000.

Kretas historia går långt tillbaka i tiden, de uppgifter jag hittat säger att de första bosättarna kom hit omkr 4000 år f.Kr. Dvs för 6000 år sedan!

För ca 3500 år sedan byggdes Knossos ett enormt stort palats strax norr om Heraklion och som vi besökte i vintras. Knossos byggdes av Minoerna och kung Minos.

Det berättas att Zeus, som var en Gud och som sådan kunde han ändra sin skepnad, förvandlade sig till en tjur och tog sig till viken där Europa badade och lekte med sina vänninor. När de fick syn på tjuren blev de alla förtjusta i det vackra djuret. Europa hoppade upp på tjurens rygg varvid tjuren rusar ut i havet och simmar med en skräckslagen Europa på ryggen till Kreta. Zeus förvandlade sig tillbaka till Gud och han och Europa inledde en kärleksaffär som mynnade ut i tre söner, Minos (grundaren av Minoiska kulturen och byggare av Knossos palatset), Sarpedon och Rhadamanthus. Zeus såg även till att hennes namn fick ge namn åt en hel kontinent!

För 7-800 år sedan var det Venetianarna som styrde och ställde här på ön. De döpte om ön till Candia och det fick även huvudstaden heta (nuvarande Heraklion).
Venetianarna var ju suveräna på att bygga befästningar, hamnar och annat nödvändigt. Här i Heraklion byggde de ett stort skeppsvarv och en del av byggnaderna är kvar

Heraklion_20121004_664-

Då marken sluttar ner mot vattnet och de kunde dra båtarna upp på grunt vatten för att kunna reparera. Så det hela fungerade lite grand som en torrdocka.

Vi tog en fika paus vid Bembo-brunnen. En brunn som byggdes av venetianarna  1588 och för att smycka brunnen använde man en gammal romersk sarkofag och en huvudlös staty av en romersk soldat samt några gamla vapensköldar. Jag blev glad när jag såg placeringen av kranen. Det hade varit lite obskyrt om de placerat kranen ca 1 meter högre upp…….

Heraklion_20121004_649-

Precis bredvid brunnen byggde sedemera turkarna ett litet Kafenío och det används fortfarande som kaffestuga. Vi satt under de gamla träden och njöt av var sin espresso. Grekiskt kaffe har vi inte riktigt lärt oss tycka om än. Dvs koke-kaffe med hälften kaffebönor och hälften socker.

En annan brunn är Morosinibrunnen som byggdes 1628 av den venetianske ståthållaren Morosini. Brunnen är som en fontän där 4 lejon sprutar vatten. Tyvärr hade de stängt av vattnet när vi var där.

Heraklion_20121004_644-

Men visst är det fantastiskt med så gamla byggnadsverk som fortfarande fungerar!

Vi gjorde ett besök på det arkeologiska museet också, vilka fantastiska saker de har hittat.

Bl.a denna Skördevas i brons vars motiv visar hur de skördade säd. Vasen är från 1500-1450 före Kristus! Dvs ca 3500 år gammal.

Heraklion_20121004_657-

Vi såg även tavlorna med de gamla skrifterna Linear A och Linear B. Påminde väldigt mycket om de egyptiska hieroglyferna och om de grekiska bokstäverna.

Men Herakilo har en modern sida också. Här hittar man bl a Marks & Spencer och Zara. Samt McDonalds! Hittills har vi bara sett McDonalds på flygplatsen i Aten. Grekland är inte ett speciellt stort fäste för hamburgerkedjor. De har ju sin egen snabbmat, i form av Gyros Pita.

Efter några timmars strosande blev det dags för lite lunch. Jag och Jonas hade blivit tipsade om en liten restaurang i närheten av den nya hamnen. Så vi tog bilen och gav oss iväg. Hittade rätt område och körde runt i kvarteren en massa varv utan att hitta just den. Så vi tog en annan restaurang som såg trevlig ut. Vi befann oss nu i ett bostadsområde och vi tror att vi var de första turisterna i år på denna restaurangen. Vi åt en fantastiskt god lunch bestående av 6 små olika rätter varsin öl och notan slutade på 12€ per person. Vilket var mycket prisvärt.

Efter den lunchen som dessutom var lite sen, behövde vi inte äta mer den dagen.

Heraklion_20121004_666-

Den restaurangen vi skulle ha besökt hittade när vi körde ut från området……. Så det får bli nästa gång,

Annons

En kommentar

 1. Måste vara kul att resa runt o se alla sevärdheter. Måste beundra dina grekiska historie kunskaper. Är man påläst är det ju roligare också.
  En del av nöjet är väl att hitta små restauranger o de som är lite undanskymda är oftast bra.
  Vi besökte i N. Spanien en ruinstad Emporda där Grekerna hade varit först och hade byggt sin stad nere vid stranden. Romarna hade avtal med Grekerna om att få utnyttja deras anläggningar och fick anlägga sin stad ovanför grekernas.
  Det var jätteintressant att vandra runt i de två städerna, grekernas lite mindre atriumhus och romarnas palatslinande byggnader.
  Där köpte vi en vas som souvernir det var en kopia av en vas som de funnit vid utgrävningarna och den liknar väldigt mycket den vas du hade på fotot, kul.
  Ha det fortsatt bra, kram till er båda från oss här hemma i blöta kalla mörka nord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s