Argostoli på Kefalonia

I Skåne är det sedan många år tillbaka tradition att man åker runt på olika konstrundor och tittar på konstverk i alla de former antingen hemma hos konstnären eller på olika gallerier.

Så vad gör man en Påskdag när äggen är uppätna och sillen slut? Jo man går på en konstletar runda i Argostoli.

Argostoli är huvudorten på ön Kefalonia och vid den stora jordbävningen 1953 förstördes denna stad helt och hållet och fick byggas upp igen. Man byggde en modern stad, fast ändå inte. Men de italienska influenserna märks tydligt. Staden har inga smala vindlande gränder utan allt är byggt i prydliga fyrkanter med raka gator och ordentliga torg.
Vi ligger vid stadskajen, mitt i stan, nästan, här är nära till livsmedelsaffärer, frukt o grönt marknader, slaktare, fiskare och fiskhandlare och alla andra väl sorterade affärer.

Människorna här är vänligare mot turister än på andra ställen. Killen med kaféet mittemot kajen där vi ligger, kom nästan med en gång och presenterade sig och hälsade oss välkomna och visade var vi kunde få vatten, gratis!, fritt internet, tvätteri, diesel ja han kunde fixa det mesta vi kunde tänkas behöva.

Folk som promenerar, eller cyklar, längs strandpromenaden/stadskajen hälsar och önskar oss välkomna. I livsmedelsaffären pratade kassörskan en utmärkt amerikanska och hos slaktaren blev vi lite paffa. Det var en ung kille, 30-års åldern och en farbror i 70-års åldern eller mer. Jag vände mig till den unga killen och frågade om han pratade engelska, han tittade på farbrodern som glatt kom fram till disken och började prata engelska, och förklarade för den yngre vad vi ville ha. Så äntligen fick vi tag på vår lammstek.

Konstrunda var det ja. Man kan ju fråga sig vad är konst? Är det något naturen skapat? Är det något av en utbildad/erkänd konstnär? Är det ett vackert byggnadsverk eller är det upp till betraktaren.

Glad Påsk kära läsare!

Annons

3 kommentarer

  1. ”Dr Iannis had enjoyed a satisfactory day in which none of his patients have died or got any worse. He had attended a surprisingly easy calving, lanced one abscess, extracted a molar, dosed one lady of easy virtue with Salvarsan, performed an unpleasant but spectacularly fruitful enema, and had produced a miracle by a feat of medical prestidigitation.”

    Detta är inledningen på Captain Corelli´s Mandolin av Louis de Bernière
    Handlingen tilldrar sig på det ockuperade Keffalonia år 1941
    I kapitel två görs ett sidostick till Rom där författaren låter Il Duce ha en fåfäng monolog om vilka balkonger i staden han bäst ska skådas från.

    jag kan varmt rekommendera denna bok som ni har länk till här:
    http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_c_1_14?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=captain+corelli%27s+mandolin&sprefix=captain+corell%2Caps%2C340

  2. Tack Lena, har både läst boken och sett filmen och skall segla till Sami och Fiskardhó som var inspelningsplatserna. Både filmen, med Nickolas Cage och Penelope Cruze och boken är helt underbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s