Methoni och Pilos

Någon efterlyste lite lugn segling. lata dagar och semestersegling. Jo vi har fått det nu.
Efter äventyret i Finikounda är allt lugna gatan. Ingen vind, inget underhåll, bara bra böcker i sittbrunnen och seightseeing.

Methoni är en sömning liten stad som vaktas av ett jättestort fort, grunderna till fortet lades på 300 talet F.Kr. och sedan kom Venetianarna på 12-1300 talet och renoverade och byggde till. När så turkarna kom några hundra år senare och jagade bort ventianarna så fortsatt turkarna att bygga. Fortet ligger på en landtunga som sträcker sig i nord-sydlig riktning och hela består av fortet.

Snö på kreta

Här finns ett hus bevarat, och det känns som om det är något förråd av något slag med helt nylagt tak och väggar som är ca 1 m tjocka såg vi in fönstersmygen

Snö på kreta

De turkiska baden var något med nedgångna men man kunde gå in, tyvärr så förstod ingen av oss hur det funkade. Fanns liksom inget att ha vatten och en kropp i.

Snö på kreta Snö på kreta Snö på kreta

För att komma in i fortet måste man gå över en vacker stenbro över något som ser ut som en vallgrav, men vi tror inte att det varit vatten där.

Snö på kreta

Och det är imponerande byggnads verk de gjort av sten. Tänk på all mankraft som gått åt till att huga stenen, transportera den och sedan foga samman.

Snö på kreta Snö på kreta

Men allt är ju inte stenhögar (som vi lite respektlöst kallar alla dessa arkeologiska platser oavsett skick)

Det är även vackra hus

Snö på kreta

och annorlunda blomkrukor. Visste inte att pelargonia är en parasit (heter det så om blommor)

Snö på kreta

Vädret är helt underbart just nu. Lite för vindfattigt för att segla, men förflyttar man sig ca 10 sjömil om dan så är det OK att gå för motor och ladda batterier och göra vatten. Solen skiner och temperaturen varierar mellan 18 och 25 grader på dagarna.
Vattentempen är dock inte riktigt badbar, tycker jag, knappt 18 grader. Så bad avvaktar iallafall jag med ett tag.

PILOS

Är en relativt ny stad som ligger i den södra änden av Navaríno bukten. Staden byggdes på 1800-talet av fransmännen, strax efter slaget vid Navarino.

Tack vare öarna utanför så blir bukten nästan som ett innanhav. Mycket välskyddat och marinan här är otroligt välbyggd. Gratis är den också och det gör inget. Gratis därför att det inte finns någon ägare. Mycket konstigt tycker jag, för om det är en konkurs så borde det ju finnas ett konkursbo som äger och varför har inte kommunen tagit över? Här finns plats för ca 70 segelbåtar, säkert 50 småbåtar och kanske 10 fiskebåtar i lite varierande storlek. Tycker nog att man borde kunna få lönsamhet i det hela, här är dessutom en gigantisk uppläggningsplats för båtar och plats för både skeppshandel. segelmakare och hamnkontor. Någon som är sugen på att bli marinaSägare?

Här är det också späckat med historia, ett venetianskt/turkiskt fort även här, och i norra delen av bukten finns en liten lagun som är förbunden med Navarino bukten av en liten kanal, som inte är seglingsbar. Stränderna är låglänta sandstränder och det var här som Sparta förlorade ett slag för första gången. De var ju kända som oövervinnerliga krigare. Pojkarna i Sparta togs från sina föräldrar i sjuårsåldern och tränades sedan till att bli soldater i både styrka, smidighet och snabbet. Men atenarna under ledning av Demosthenes lyckades besegra dem.

Ett antal hundra år senare, den 6 juli 1827, stod slaget vid Navarino. Grekerna slogs för sin självständighet mot turkarna och var nästan besegrade när britter, fransmän och ryssar bestämde sig för att blanda sig i leken. De lyckades få turkarna att fly och sedan dess är Grekland grekiskt. Jo, detta är en mycket kortfattade beskrivning vill man läsa hur det gick till på riktigt kan man antingen slå upp det i en uppslagsbok eller på nätet.

Det är otroligt vad mycket man lär sig när man lever som vi gör. Historia har alltid varit intressant, men nu när man ser historiska monument på riktigt så blir det än intressantare. Och man slipper memorera en massa årtal, det är intressant ändå!

Uppe vid fortet fick vi en underbar utsikt över hamnen och marinan. Lady Annila ligger längst ut på piren, vid fyren.

Snö på kreta

Här finns en liten skeppshandel på väg upp till fortet, och trots att han hade stängt för siesta, så stod en massa varor kvar ute på gatan och hängde på fasaden. Ser ni den svenska och danska flaggan?

Snö på kreta

Undrar vad ett svenskt försäkringsbolag skulle säga om låsningen av butiken

Methoni_12-03-28_178

Det verkar inte vara något stort problem med brottslighet här iallafall.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s