Pilos

Nu har vi verkligen kunnat och hunnit utforska Pilos. Vi har varit här en vecka och i kväll är sista kvällen här. I morgonbitti kastar vi loss igen. Vi har väntat på ett paket som skickats från Agios Nikolaos och det bestod av två paket ett från Singapore och ett från England. Det var nästan som julafton att äntligen få öppna paketen. Tre stycken Pilot-böcker, dvs reseguider för båtfolk och tre stycken små paket från Singapore; en pekpenna till iPhon/iPad, vilket underlättar när man skriver, en HD-adapter och en ny trådlös mus. Härligt med elektroniska leksaker! Thank you sooooo much Sooji and Viktor.

Men vad har vi sysslat med en hel vecka på samma ställe. Tja, inte så mycket egentligen. Jonas hissade upp mig i mesanmasten…

Snö på kreta

Ja, jag vet. Fötterna var inte så rena……..

När vi seglade från Kreta så gick en splitsad ögla sönder som höll fast ena änden på ett fall. För att det inte skulle fara runt och slå sönder eller trassla in sig i något så drog vi upp änden till blocket i masten. Så det var den änden jag drog ner till däck igen.

Vi har varit på promenad till fortet, men vi kom dit 30 min innan de stängde och vi ville inte rusa runt så vi gick inte in.

Snö på kreta

Men vi gick förbi denna underbara skogsbacke, kändes nästan som om vi var i Sverige igen. Vi hittade även Rosmarinbuskar som var lika höga som jag är lång. Så vi tog oss friheten att plocka några kvistar. När vi en stund senare kom ner till mataffären sålde de buntar, små, med färsk Rosmarin för 1,5 Euro.

Vi har blivit polare med byns slaktare också. Inte så svårt när man är där var och varannan dag. Men det förlösande var när jag undrade vad kyckling hette på grekiska. Idag när jag var där igen så fortsatte lektionen, på hans initiativ. Fast hur man säger tack och varsågod hade jag redan lärt mig. Men det var bara att reptera och se tacksam ut. Vad kyckling heter? Kotopoli med betoning på andra o:et. och det tredje uttalas som å.
Min grekiska vokabulär är nog uppe i 20-25 ord nu.

Jonas har rökt sidfläsk. Mmmmmm gott! Slaktarn såg lite chockad ut när vi ville ha hela biten med sidfläsk och revben.

Snö på kreta

Ser ganska proffsigt ut eller hur?
När han stod uppe på piren och fixade så kom Marinans självutnämnde säkerhetschef. Han kör runt i hamnen 2-3 ggr per dag och kollar alla båtar. Fast vad han gör om något hänt med någon båt vete sjutton. Och nog inte han heller, men han har koll! Iallafall så stannade han länge och väl och tittade på vad Jonas höll på med. Killens engelska är mer begränsad än Jonas grekiska är så konversationen var lite kryptisk om man säger så.

Vi ligger längst ut på piren och trodde nog att det skulle vara lite lugn och ro här. Men inte då. Piren är denna bys motionsslinga! Ett antal personer som varje dag promenerar eller joggar ända hit ut. Den som är flitigast är killen med skeppshandeln. Han går samma runda 4-5 gånger per dag under siestan. Och är det inte motionärer som är här så är det fiskare. Denna kille är nog den mest seriösa av alla vi sett här ute.

Snö på kreta

Tre fiskespön över piren och ett fjärde åt andra hållet. Vi såg att han iallafall fick en fisk. Liten.

Det finns väldigt många fiskebåtar här i marinan. De är inte speciellt stora, lagom för en person. Här ligger de i skuggan av berget och rensar sina nät. Solen är precis på väg att komma över klippkanten.

Snö på kreta Snö på kreta

På torget i byn så finns det några ganska stora träd, ett av dem hade en plakett som berättade att en soldat planterat detta träd 1880 och att han när han lämnade det militära hade nått upp till titeln General. Driftig kille och häftigt träd!

Snö på kreta

Marinan här i Pilos är gratis och det gör ju inget. Men nackdelen är att man inte får tag på vatten. Då vi inte vill köra watermakern här i hamnen (om det är olja el diesel i vattnet förstörs membranen) så har sparsamhet varit tvunget. Vi har ju inte riktigt vetat hur länge vi skulle behöva ligga här. Så på 8 dagar har vi gjort av med ca 350 l vatten. Slå det om ni kan!

I morgon bitti kastar vi loss för att fortsätt norrut. Det skall blåsa från sydost ca 10 m/s så vi kommer att få en fin segling. Men mer om den nästa gång.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s