Hur gör dom???

Det är väldigt intressant att studera beteenden hos människor. Väldigt ofta undrar man hur dom tänker. OM de tänker.

Har legat i ett antal ankarvikar här i Italien nu och beteendet är väldigt lika. Man kommer till ankarviken vid lunch i sin stora flådiga motorbåt eller sin fina segelbåt (som kanske är något mindre). I ankarviken som då kan vara relativt stor ligger det några båtar lite lagom utspridda. Det är fortfarande mycket gott om plats i viken.
Var lägger man sitt ankare? Jo, så nära någon annan båt som möjligt. 10 meter emellan båtarna det är lååååångt.
Ankaret, ja det räcker väl att det når bottnen?

Så kommer båtkompisen, snabbt ut med fendrarna och båtkompisen förtöjer på den första båten. Som ligger 10 meter från dig med ett ankare som precis nuddar bottnen.
Ujujuj hur skall detta gå i natt.

Men se det är inga problem! 98% av alla båtarna lämnar ankarviken vid 7 tiden på kvällen. Fast det är klart de som man vill ska lämna ligger ju kvar……

Snacka om att det ser löjligt ut.. En gigantisk vik med 2 båtar i som nästan ligger på varandra…

Det är ankring på italienska det.

 

Sen har vi de med väldigt små båtar, max 5 meter långa. Får syn på vår ankarboj, lägger undan sitt eget ankar och tar fram en tamp istället.

Då får man vara snabb upp på däck och säga NO NO NO! De tittar på dig, och sedan på ankarbojen med överkryssade ankare på och säger Aha och går vidare.

Tursitbadbåtarna som far runt bland vikarna med badsugna turister är ett kapitel för sig. De har bara en sak i sinnet och det är att komma till det stället där de alltid lägger ankare. Om det är andra båtar i vägen who fucking cares! Sist gick de ca 1 meter från vår båt. Då gäller det att blunda och hålla andan och hoppas att de inte når ankarkättingen.

 

Här om morgonen hörde vi plötsligt några gubbar ropa “Pesce! Pesce!” Det var några fiskare som kom in i ankarviken och bjöd ut sin fångst. Klart att man nappar på ett sådant erbjudande. Vi fick 2 st purfärska Dorado. Der var knappt de slutat sprattla. Rensade och fjällade. Priset var ungefär som i affären men det bjuder jag på. Nu gick ju alla pengarna till fiskarna utan mellanhänder.
En kompis på Facebook berättade att hennes man hade gjort en fiskgratäng till middag. Ååååå så gott det lät, Så undrade jag varför inte jag gör fiskgratäng. Efter en mycket kort stunds funderande kom jag fram till att färsk fisk är godare grillad och dessutom blir inte potatismoset gott här i södern. Så när vi kommer hem och någon vill bjuda på middag så är fiskgratäng ett starkt kort.

 

De senaste 10 dagarna har vi haft ett kraftigt högtryck vilket gjort att vi har det otroligt varmt och vindstilla. Att vara i solen har varit helt omöjligt och antalet bad har blivit många per dag. Utan badet för att svalka ner hela kroppen på engång vet jag inte om jag klarat av.
Temperaturen under däck, som är den vi mäter, har legat på runt 33 grader. I sittbrunnen har det varit betydligt varmare.
Men för att få skugga och ändå få in lite svalkande luft så har uppfinnings-rikedomen varit stor. Bäst resultat blev det med ett dubbelunderlakan spänt från sittbrunnen och för över. Det skuggade och fångade massor av vind, även om det var mer eller mindre vindstilla.

Men å andra sidan så smutsar man inte ner en massa kläder. Det enda man sliter på just nu är bikini, baddräkt och badbyxor. Dvs tvättmaskinen har fått semester!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s