Skaldjur!

Det vi saknat mest i Portugal är skaldjuren. Nu äntligen kan vi få njuta av dessa delikatesser igen. I saluhallen här i Ayamonte var det gott om olika varianter allt i från små små tångräkor till en svart räka stor som en liten hummer. Hummer hittade vi liksom krabbor och massvis av olika sorters musslor och snäckor.
Men allt är i rått tillstånd. Dvs helt okokt. När vi köper räkor i Sverige så är de ju kokta redan ute på havet. Likaså i Portugal är de färdigkokta men antagligen kokta i osaltat vatten för de smakar absolut ingenting.
Så det var ju bara till att experimentera lite när vi kom hem. Vi inhandlade ett gäng råa räkor som vi delad i två kok. Ett med enbart salt och ett med salt och dill. Dill kan man inte köpa här, men jag tog med ett lager av både dillfrön och torkad dill, så jag klarar mig ett bra tag.
Om det blev bra? Kanongoda! och de som kokades med dillfrön blev ett strå vassare än de med enbart salt.

Ayamonte 001

Dagen efter saluhallsbesöket öppnades det en ny Supermarkado bara några kvarter från hamnen. Klart att man besökte dem. Fiskdisk? Japp. Skaldjur? Japp. Nu hittade vi havskräftor, visserligen hade de varit frusna men fortfarande okokta. Krabborna låg så fint uppradade att vi utgick från att de var kokta. Plötsligt började en av dem att vinka med en klon. De var levande! Lagda på is stackarna. De hade väl kunnat få ligga i ett akvarium iallafall. Nåväl det blev några havskräftor att ha till förrätt, så stora grytan plockades fram och kräftorna koktes. Hur de smakade? Vet inte än, vi ska äta dem ikväll.

Jonas botaniserade i vinhyllan och hittade ett Ribera Del Duero (rött vin) från 2007 för 2,5 € per flaska. Det har nu blivit utsett till Båtens vin (att jämföra med Husets vin).

 

Skål och Bon Apetit

Annons

En kommentar

  1. Hej du glade ser att ni kommit i ordning räkorna ser goda ut.
    Här kostar kokta räkor c:a 220 kr kilot, så man får avstå.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s