Lyx att ligga i hamn?

Efter att i mer eller mindre hela mitt liv bott så att man varit tvungen att åka bil, cykla eller ta jollen till affären känns det otroligt lyxigt att ha två full sortiments livsmedelsaffärer inom några minuters promenadavstånd från båten.
Så himla enkelt om man glömt att handla något. Bara att ta portmonän och knata iväg.

Fast om man skall handla mycket är det praktiskt att ha cykeln med att kunna lasta på.

I livsmedelsaffärerna av någorlunda storlek finns det nästan alltid manuell chark, manuell kött och manuell fiskdisk. Bemannad med mycket kunnig personal. Idag när jag var iväg och skulle handla middagsmat var det kö till köttdisken och jag fick möjlighet att se vilken otrolig service det var vid köttdisken. Allt skars enligt kundens önskemål. Till och med högrev och kycklingbröstfiléerna skars ner till grytbitar!
Färsk hel kyckling köper man i köttdisken, och är man inte snabb att tala om att kycklingen skall vara hel, får man den delad i 8-10 bitar. Man kan ju undra om spanjorerna inte har några vassa knivar hemma i köket……

I fiskdisken är det samma fina service. De hela fiskarna rensas och fjällas när du talat om vilken fisk du vill ha. Dvs de är helt obearbetade tills du pekat ut just din fisk. Vill du ha den filéad kan du antagligen få det också, fast ännu har jag inte sett någon be om det. Verkar som om fisk alltid tillagas antingen hel eller i stora bitar.

I charken, får man samma fina service som i charkdisken hemma. Men jag funderar på att skänka en osthyvel till den närmsta supermerkadon. Härom dan skulle jag få provsmaka en av ostarna och den stackars tjejen bakom disken hade ett väldans bry att med en gigantisk kniv skära en liten smakbit. Konstigt att de inte upptäckt osthyvelns förträfflighet.

En annan lyx är att ha fri tillgång till el och vatten. När vi ligger för ankare måste man hela tiden tänka på elförbrukningen och ca 2 ggr per dag köra dieselgeneratorn i några timmar. Vatten är kanske inte en bristvara, men när det tar ca 1 timme att tillverka 40-60 liter vatten (beroende på vattentemperaturen) så är man snål med vattnet. t.ex stänger av vattnet medan man tvålar in sig.
Att när man då ligger i hamn och kunna ta en lång dusch eller kunna ha stereon på hela dagen det är lyx!

Likaså en sådan enkel sak som att ta en promenad känns lyxigt när det är så enkelt. Bara att hoppa i land och knata iväg.

Tänk vad det är skönt med omväxling ibland!

 

Kan detta räknas in under lyx? Bilderna är tagna den 2 december 2010

IMAG0163   IMAG0164

Rosor i full blom                    fullt med apelsiner i träden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s