Vi draggar!!

Den första natten för ankare är alltid spännande. Speciellt om det blåser. Och det gjorde det!

Vi har en ankarvakt som med hjälp av en GPS håller koll på var båten befinner sig, man matar in vilken radie båten kan/får röra sig i och går man utanför så går larmet. Jättepraktiskt! Om man lyckas ställa in radien rätt…….

Cascais 027 Så är ser spåret ut efter 4 dagars ankarliggande. Det är vad vi har rört oss runt ankaret pga vind och tidvatten

För att undgå att dragga så skall man (förutom att släppa ner ankaret) mata ut en massa meter kätting. Hur mycket tvistas det om. Vi brukar alltid ha kätting för 5xdjupet ute så att båten kan röra sig i vågorna utan att bräcka upp ankaret och inte påverkas av tidvattnet.
I förra hamnen pratade vi med en kille som seglat och ankrat i tidvattenområden väldigt mycket och han menade på att 3xdjupet räcker gott och väl. OK, vi testar. Skulle vi inte gjort.
Dels så blåste det ganska ordentligt och dels så steg vattnet. Larmet gick ett antal gånger, men det brukar det göra första dygnet innan vi fått ankarvakten rätt inställd. Men så framåt morgonkvisten kändes det inte riktigt rätt. Larmet gick och Jonas gick upp och kollade. Vi låg ca 10 meter från piren! Jäklar!!!! Starta motorn, plocka bort ryckdämparen, dra in kättingen, plocka upp ankarbojen. Bråttom bråttom!!! Puh vi fick upp ankaret och kunde förflytta oss från stenpiren. Det var svettigt.

Sedan var det bara att gå lite längre in i bukten än innan och droppa ankaret igen. Denna gången med 5xdjupet på kättingen.

Idag har vi legat 4 dygn på samma ankring. Så i fortsättningen är det 5xdjupet som gäller!

Ordförklaring:

GPS: Global Position System, läges bestämning med hjälp av satelliter. Samma som GPS i bilar.

Ryckdämpare: en anordning som man fäster på ankarkättingen som mildrar ryck i kättingen.

Ankarboj: Ifall ankaret fastnar i något på bottnen kan det vara bra att kunna dra upp ankaret “baklänges”. Man fäster en tamp i bakänden på ankaret, denna tamp går upp till en boj som då får två funktioner. Dels att märka ut var ankaret finns och dels att man får tag på linan för att kunna dra ankaret bakåt.

Annons

2 kommentarer

  1. Oj oj.. men lite spännande ska det ju vara !!
    Har ni kätting hela vägen ?
    Ryckdämpare till kätting har jag inte sett nån gång, är det typ två krokar man hakar i med nåt segt imellan (bild)?

    Ha det gott.. //Krister o Lotta

  2. Bild kommer Krister. Man kan ha krokar men vi har en schackel för vi vill att den skall sitta fast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s