Vi fortsätter söderut.

Fredag 30 Juli

Kl 0600 ringde klockan idag. Det var fortfarande mörkt, solen hade inte ens tittat upp över horisonten. Men så får det bli om man har planerat för en 13 timmar lång segling och man vill vara framme innan det blir mörkt.

Idag lämnade vi alltså La Coruña och tuffade vidare söderut mot Ria Muros. (Ria betyder vik eller fjord) som ligger strax söder om Cap Finisterre.

Biscaya juli 2010 026

Vi hade vinden med oss hela dagen dvs vi hade vinden in från aktern eller lite från sidan (slör) så seglingen var otroligt bekväm hela dagen. Till och med när vinden tog lite extra fart och var uppe i ca 16 m/s så var det helt OK. Fördelen med att ha sk undanvindar är att båten inte kränger, kan rulla i vågorna om man inte har tillräckligt med driv i båten. Så emellanåt blev det lite rull, men det är betydligt bekvämare än att gå mot vågorna.

Vi har seglat ganska nära kusten och har kunnat njuta av de skiftande vyerna. Kustlinjen är väldigt bergig, kan tänka mig att det påminner lite om Norges Atlantkust.

Biscaya juli 2010 012  Biscaya juli 2010 004  Biscaya juli 2010 020

Vi ligger nu för första gången på 1,5 månad för ankare. Vi hittade en mysig liten vik där vi släppte ner ankaret. Vi är 3 båtar i en ganska stor vik så det är gott om plats.

Biscaya juli 2010 028
När vi fått ordning på grejorna, och jag satt i akterhytten och fixade jobbprylar, hör jag två förvånade och imponerade stämmor “De kommer från Sverige!!” fast på spanska förståss. Det var två killar i 15 års-åldern i en kanot som var ute och kontrollerade oss som hade ankrat upp. Fast det blev inte mer än ett “Hola!” de var lite blyga.

Dagens tripp var på 80 nm, snittfart 6,4 knop och maxfart 9,3.

Lördag 31 juli

Under  morgonen hade vinden vridit till nordost och låg rakt in i viken, vilket gjorde att det blev ganska gungigt. Vatten temperaturen låg på 17-18 grader vilket inte lockade till bad, så vi plockade upp ankaret och fortsatte söderut till Bayona (Baiona på Spanska). En stad som ligger i Ria de Vigo.

Resan hit gick som en dans med undanvindar som gör att seglingen blir väldigt bekväm. Seglen har vi spirat

Biscaya juli 2010 010

för att få tag på så mycket vind som möjligt. Då går båten stadigare och rullar mindre.

Vi fick plats på deras ankomst ponton, vilket väl inte var helt optimalt, mycket vågor som gör att det rycker och gungar ganska ordentligt. Men det är inte mycket lönt att protestera. Vi måste ligga här då vi fått något strul med dieslegeneratorn som inte vill fungera som den ska. Då är det bra med landström.

To be continued……..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s